Många hbtq-personer utsätts för diskriminering

ARBETSMILJÖ2022-08-16

Många hbtq-personer upplever sig utsatta för diskriminering, trakasserier och nedvärderande kommentarer eller skämt, visar en ny kunskapssammanställning från Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Forskarna som arbetat med sammanställningen har gått igenom omkring 300 studier på området. De visar bland annat att hbtq-personer ofta kan vara utsatta för kränkningar på arbetsplatsen. Många vittnar om diskriminering, trakasserier eller så kallade mikroaggressioner, subtila och ibland omedvetna frågor, kommentarer eller skämt.

”Sammantaget visar forskningen att homosexuella inte per automatik har en sämre arbetsmiljö men att många ändå ofta, parallellt med positiva arbetsmiljöupplevelser, kan bli utsatta för specifika arbetsmiljörisker i form av till exempelvis fördomsfullt bemötande”, sammanfattar Andrea Eriksson, docent vid Kungliga Tekniska högskolan och sammanställningens huvudförfattare, forskarnas slutsatser i ett pressmeddelande.

För att komma till rätta med problem på arbetsplatsen lyfter myndigheten bland annat vikten av ett stödjande arbetsklimat, med policyer och aktiviteter som syftar till att motverka diskriminering. Genom att agera aktivt och markera mot kränkande kommentarer kan också chefer och kollegor bidra till ett bättre och mer öppet klimat.

”Det kan exempelvis handla om att säga ifrån om andra kollegor yttrar kränkande kommentarer, ställer olämpliga frågor eller använder fel pronomen”, konstaterar Sara Andersson, doktor vid Göteborgs universitet och en av författarna till sammanställningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA