Många vill ha svar om it-problem

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-02-15
Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kommer att kalla till sig Arbetsförmedlingen för att få en förklaring till myndighetens it-problem, något som lett till felaktigt indragen aktivitetsersättning. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, kände inte till problemen, uppger SVT.

IAF uppger för SVT att myndigheten känt till att Arbetsförmedlingen haft tekniska problem, men det har inte framgått vilken omfattning de haft. Därför kommer IAF att kalla till sig Arbetsförmedlingens ledning för att få en förklaring till hur problemen påverkar rättssäkerheten för arbetssökande, och hur Arbetsförmedlingen hanterar situationen.

Också arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, efterlyser bättre information från Arbetsförmedlingen om dataproblemen. Varken hon eller tjänstemännen på arbetsmarknadsdepartementet har fått någon information, uppger hon enligt SVT:

”Jag är förvånad över att man inte informerat departementet ens på tjänstemannanivå. Det är allvarligt om personer inte fått den ersättning de är berättigade till”, säger hon till SVT.

Arbetsförmedlingen kan också komma att kallas till riksdagens arbetsmarknadsutskott för att förklara sig. Ledamoten Martin Ådahl, C, säger till SVT att han kommer att föreslå att utskottet kallar myndighetens generaldirektör.

”Det är jätteviktigt att vi på den politiska nivån vet vad som händer inom Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen kommer alltid att behöva leverera riktiga myndighetsbeslut, och att de inte kan göra det är faktiskt väldigt allvarligt”, säger han till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.