Mikael Sjöberg kallas till utskott

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-02-20
Generaldirektören för Arbetsförmedlingen, Mikael Sjöberg, kallas till riksdagens arbetsmarknadsutskott för att förklara myndighetens it-miss. Den kan ha orsakat upp till 70 000 felaktiga beslut.

Förra veckan avslöjade SVT att brister i Arbetsförmedlingens it-system gjort att tusentals arbetslösa har fått sitt aktivitetsstöd indraget på felaktiga grunder. Potentiellt kan systemet automatiskt ha fattat upp till 70 000 felaktiga beslut.

Nu har riksdagens arbetsmarknadsutskott beslutat att kalla myndighetens chef för att svara på frågor om den uppkomna situationen.

”Det är viktigt att han klargör hur detta kunde inträffa och redogör för vilka åtgärder myndigheten vidtar för att något liknande inte ska hända igen”, skriver utskottets ordförande Anna Johansson, S, i en kommentar.

Enligt SVTs avslöjanden upptäckte myndigheten felen redan i augusti, men myndigheten informerade varken allmänheten, de arbetslösa eller personalen förrän efter uppgifterna blivit offentliga genom SVT.

Mikael Sjöberg.
Bild: Margareta Bloom Sandebäck/Pressbild
Mikael Sjöberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av hansomtycker (ej verifierad) ons, 02/20/2019 - 11:51
Man talar om AI och digitala kundförförflyttningar men AF:s IT har varit under all kritik i funktionalitet i alla år. På vilket sätt tror man att AI och bottar som skall hantera ärenden kommer att vara rättssäkert? Denna miss är bara början tyvärr.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.