Tusentals felaktiga beslut om aktivitetsstöd

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-02-14
Arbetsförmedlingen kan ha fattat tiotusentals felaktiga beslut om att dra in aktivitetsstöd till enskilda. Det är en automatiserad hantering som genererat de felaktiga besluten, rapporterar flera medier.

Redan i augusti 2018 upptäckte Arbetsförmedlingen fel i det automatiska systemet för behandling av aktivitetsstöd. Felet har gjort att många av besluten också har blivit fel. Det kan handla om tiotusentals beslut om att felaktigt dra in stödet till enskilda, sedan systemet registrerat deras rapportering fel, trots att rapporterna varit korrekta. När felet upptäcktes stoppades det automatiserade systemet och sedan dess har alla beslut fattats manuellt. Systemfelet bedöms ha funnits i tre och ett halvt år.

”Det är oerhört beklagligt och olyckligt. Vi ska göra vårt absolut yttersta för att rätta till de ärenden som kan ha blivit fel. Vi misstänker att vissa av felaktigheterna kan ha pågått ända sedan mars 2015”, säger Stefan Popovic, som är chef för kundsupport och ersättning hos Arbetsförmedlingen, till Ekot.

Aktivitetsstöd rapporteras

Den som får aktivitetsstöd beviljat i samband med praktik eller andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder ska varje månad rapportera sitt deltagande. Får Arbetsförmedlingen inte in rapporten riskerar deltagarna sanktioner, till exempel indragen ersättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.