Närmare 30 000 felaktiga ersättningsbeslut

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-04-03
Arbetsförmedlingen måste rätta uppemot 30 000 felaktigt fattade beslut om nekat aktivitetsstöd, uppger SVT. Anledningen är att en robotiserat beslutsfunktion varit felprogrammerad.

I februari avslöjade SVT att Arbetsförmedlingen upptäckt allvarliga fel i en robotiserad beslutsprocess. Roboten har sedan 2015 beslutat om sanktioner mot arbetslösa som inte skött sin rapportering till myndigheten. Arbetsförmedlingens fortsatta utredning har visat att de felaktiga besluten kan beröra upp till 30 000 arbetssökande.

En uppskattning tyder på att två tredjedelar av felbesluten gäller indragen ersättning för en kortare eller längre tidsperiod. Återstoden gäller varningar. Enligt SVT har Arbetsförmedlingen hittills skickat över en datafil till Försäkringskassan omfattande drygt 15 000 personer som fått felaktiga beslut. Försäkringskassan har aldrig tidigare tagit emot rättelser i den storleksordningen, uppger SVT, och fortfarande återstår ungefär lika många.

Arbetsförmedlingen uppger till SVT att myndigheten sedan 2015 korrigerat ytterligare 38 000 felaktiga beslut. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, utövar nu löpande tillsyn av Arbetsförmedlingens arbete med att korrigera besluten:

”Vi är angelägna om att bristerna verkligen åtgärdas, att ingen enskild individ drabbas och att Arbetsförmedlingen gör allt den kan för att felen inte ska upprepas”, kommenterar Annelie Westman, chef för IAFs granskningsenhet, till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.