667 får aktivitetsstöd i efterskott

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-05-03
Sammanlagt 667 personer får retroaktivt aktivitetsstöd på grund av de brister i Arbetsförmedlingens automatiserade beslutssystem som avslöjades i vintras. Kostnaden ligger på mellan fyra och tio miljoner kronor, uppger SVT.

De som nu får ut aktivitetsstöd retroaktivt från Försäkringskassan är personer som drabbats ekonomiskt av felaktigheterna i den robotiserade handläggningen hos Arbetsförmedlngen. Totalt har myndigheten hittat mer än 18 000 felaktiga beslut, men merparten av felaktigheterna har inte gett några ekonomiska konsekvenser för de berörda.

Arbetsförmedlingens utredning har sedan felaktigheterna uppmärksammades visat att ungefär 38 000 felaktiga beslut redan rättats till under de gångna åren, bland annat när drabbade själva upptäckt dem och klagat till myndigheten.

Totalsumman för de retroaktiva aktivitetsstöden bedöms landa på mellan fyra och tio miljoner kronor, uppger SVT. De exakta utbetalningarna beräknas av Försäkingskassan utifrån Arbetsförmedlingens underlag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.