AI ska analysera platsannonser

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-05-07

Med hjälp av en jättelik databas med svenska texter ska Arbetsförmedlingen få stöd av Göteborgs universitet att träna en ny språkmodell som bygger på AI. Syftet är att analysera platsannonser och på så sätt skapa en automatisk kartläggning av arbetsmarknaden.

Nationella språkbanken på institutionen för svenska språket vid Göteborgs universitet har en så kallad språkkorpus med 10 miljarder svenska ord. Under våren ska den användas för att träna en ny språkmodell med hjälp av artificiell intelligens, AI. Meningen är att automatisera kartläggningen av den svenska arbetsmarknaden.

”Arbetsförmedlingen kontaktade oss med ett önskemål om att använda våra textdata, våra korpusar, för att träna en kontextuell språkmodell. Förfrågan kom väldigt lägligt eftersom vi bara några veckor innan hade diskuterat att träna just en sådan själva”, säger Peter Ljunglöf, en av forskarna vid Språkbanken i ett pressmeddelande.

Arbetsförmedlingens uppdrag ska förändras. Myndigheten ska fokusera på att bedöma arbetsmarknaden och att analysera de arbetssökandes behov, snarare än att förmedla arbete. Därför måste den enligt pressmeddelandet hitta nya sätt att tolka arbetsmarknaden för att förstå vad som efterfrågas, vilken arbetskraft som finns och var det finns gap. Arbetsförmedlingen har redan påbörjat ett sådant arbete, men med utgångspunkt från det svenska ordmaterialet i Wikipedia. Där finns 300 miljoner ord. Språkbankens korpus om 10 miljarder ord ger betydligt större möjligheter, enligt forskarna.

Språkbanken ska träna en kontextuell språkmodell genom att använda ny AI-teknik där djupa neurala nätverk tolkar texten för att själv komma fram till vilken information som är viktig.

För Arbetsförmedlingen skulle det innebära att man kan analysera platsannonser för att förstå hur arbetsmarknaden ser ut och i förlängningen hjälpa både arbetssökande och arbetsgivare med hur de bör utforma annonser och ansökningar. Analyser av platsannonser skulle också kunna hjälpa till att hitta var viss kompetens saknas och på så sätt vägleda arbetssökande till rätt kompetensutveckling.

”Genom en kontextuell språkmodell får man veta något om hur trolig en mening är i ett särskilt sammanhang. Om vi har en text som handlar om mat så kommer det kanske finnas ord som exempelvis ”pizza” och ”ost” men det kommer inte finnas andra, orelaterade ord. Genom att gå igenom stora textmängder enormt många gånger får modellen en idé om vilka meningar och ord som hänger ihop med varandra, som samförekommer”, förklarar Peter Ljunglöf.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA