Mångfaldsplaner ofta en pappersprodukt

STATEN2004-03-29

Få statliga myndigheter har invandrare anställda på hög beslutsfattande nivå. Och mångfaldsplaner, där de finns, är mest politiskt korrekta pappersprodukter, visar en utredning.

Mångfaldsplaner finns på 16 av 35 tillfrågade myndigheter. Bara på tre av dem får utländskt födda invandrare utbildning i facksvenska.

På 13 länsstyrelser finns två med sådan utbildning.

En fråga gällde hur många utredare och handläggare som är utländskt födda. Sju myndigheter har svarat att de inte har sådana anställda och tio att de inte vet.

De här uppgifterna finns i en kartläggning som Nackademins studenter på Business IT, klass 03A och B, gjort för Paraplyprojektet, ett EU-projekt som ska motverka diskriminering. Flera av de tillfrågade myndigheterna ville vara anonyma i undersökningen.

Enligt Ulf Pauli, Länsstyrelsen i Skåne län och ST-medlem, bekräftar undersökningen hur svårt invandrare har att få arbete i de flesta samhällssektorer. Största antalet anställda, som är födda utomlands, har Integrationsverket och Skolverket. De saknas ofta på andra delar av arbetsmarknaden.

Detta har skett samtidigt som Sverige blivit ett allt mer mångkulturellt samhälle.

Sällan kombineras praktik, arbete och undervisning i ämnet facksvenska, konstaterar han. Om det skedde skulle det troligen bidra till att högutbildade invandrare lättare kommer in på arbetsmarknaden eller får jobb som bättre passar deras utbildning.

Myndigheterna har en mycket stelbent uppfattning om högutbildade invandrares möjlighet att komma in i arbetet på en myndighet och värdet av en kompetens från ett annat land, säger han vidare.

Mångfaldsplaner kan vara bra men måste ha konkreta och realistiska mål, följas upp och revideras. Annars blir de bara pappersprodukter, säger Ulf Pauli.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA