Massiv kritik mot utredningen

NYHET2005-02-03

Kritiken är massiv när fjorton myndigheter lämnat synpunkter på lokaliseringsutredningen. Undantagen är Ams och Skatteverket.

Ams: Förslaget har skapat stor oro, vilken förvärrats av att det ej funnits tid till beredning. Ams vill ej flytta IT-support till Östersund, men har i övrigt förståelse för de regionalpolitiska skälen för flytt. Kostnaderna blir stora.


Arbetslivsinstitutet: Nej till tre nya enheter. Risk för att forskningen försämras om myndigheten splittras ytterligare. Vill bara flytta hälften av de 70 årsarbetskrafter som föreslås.

Elsäkerhetsverket: Fara för elsäkerheten. Verksamheten avstannar. Svårt hantera påfrestningar och kriser

Försvarets materielverk FMV:Utlokalisering olycklig. Kostnadsberäkningen fungerar inte för FMV. Pågående omstrukturering försvåras.

Internationella programkontoret för utbildningsområdet, IPK: Det saknas analys av IPKs verksamhet. Risk för kompetenstapp. Fördyrade resor. Har ej haft kontakt med utredaren.


Kammarkollegiet: Nej till utflyttning. Utredningen saknar faktaunderlag och analys. Om registrering av bouppteckningar förläggs till myndigheten kan den delen lokaliseras till Karlstad.


Kemikalieinspektionen: Skaderiskerna för konsumenter och arbetstagare skulle öka och miljön komma till skada av en flytt. Förutsättningarna att påverka EUs kemikalielagstiftning försämras. Ökade kostnader även på längre sikt.


Konsumentverket: Konsumentfrågorna försvagas. Sämre samverkansmöjligheter och effektivitet. Långvarig kompetensförlust då arbetet till stor del bygger på internt förvärvad kompetens. Höga kostnader.


Naturvårdsverket: Nej till flytt. Miljöarbetet försämras. Kompetensförlust. Minskar effektiviteten och ökar kostnaderna. Endast 10 procent kan tänka sig att flytta.


Riksantikvarieämbetet: Nej till flytt. Bristfällig utredning. Kulturarvsfrågorna skulle nedprioriteras och myndigheten kan inte fullgöra sitt uppdrag. Kompetensförlust. Arbetslöshet för dem som inte följer med. Nytt bibliotek och arkiv i Stockholm.


Skatteverket: Förslaget att eventuellt flytta bouppteckningsverksamheten bör dras tillbaka. Konsekvenserna för kronofogdemyndigheternas del är inte tillräckligt belyst, men Skatteverket ifrågasätter inte förslaget som sådant.


Statens folkhälsoinstitut: Vill vara kvar i Stockholm av verksamhetsskäl. Dåligt underbyggt förslag. Kompetensförlust, sämre effektivitet och ökade kostnader.

Huvuddelen av folkhälsoinstitutets anställda har svårt att följa med. Kostar 86 miljoner kronor i engångskostnad och 13 miljoner kronor årligen.


Statens institut för kommunikationsanalys, Sika: Olämpligt att flytta. Felaktig intresseavvägning mellan verksamhetens krav och regionalpolitik. Bortser från samhällsekonomiska konsekvenser. Verksamheter riskerar att avbrytas.


Ungdomsstyrelsen: Nej till flytt. Negativt för möjligheten genomföra den nationella ungdomspolitiken, som myndigheten just omorganiserat sig inför. Dyrt på kort och lång sikt. Verksamheten saknar koppling till regionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA