Medlemmar protesterar mot nya löneavtalet

NYHET2005-01-18

ST-medlemmarna på försäkringskassan i Jakobsberg utanför Stockholm har skickat ett protestbrev om avtalet till förbundet. Ett muntligt löfte om lönehöjningar är helt otillräckligt, anser de.

I brevet sägs att medlemmarna förlorar förtroendet »när ett förkastat bud plötsligt framställs som en seger för facklig aktivitet – utan att konkreta förbättringar finns klart inskrivna«.

–Jag har jobbat på försäkringskassan sedan 1976, och engagemanget har aldrig varit så stort som i den här avtalsrörelsen, säger Mona Westin, som arbetar som samordnare på kassan i Jakobsberg. Att ST godtog medlarbudet var en obegriplig kovändning.

–Det vi reagerar på är att avtalet ser likadant ut som det gjorde när vi tillfrågades om vi var beredda att gå ut i konflikt, säger kollegan Birgitta Jonsson.

ST skrev på avtalet sedan Försäkringskassans gd Curt Malmborg gjort en för facket positiv tolkning av budet. Men ingen av de fem ST-medlemmar som STPress talar med på arbetsplatsen är övertygad om han står fast vid den uppfattningen. Och även om han vill få upp nivån är en generaldirektörs makt begränsad.

–Curt Malmborg kan bli överkörd, säger arbetsplatsombudet Barbara Hagel. Därför måste det stå i avtalet att lönerna ska vara lika inom tre år.

Det kanske inte hade blivit några garantier om lönehöjningar även om ST hade drivit frågan till sin spets och tagit en konflikt, medger de.

–Men de borde åtminstone ha sett till att få en viljeyttring av politikerna om en förändring, säger Mona Westin.

För det krävs politiska beslut om ökade anslag om lönerna ska upp, anser de. De är kritiska till skrivningarna i avtalet, som de tolkar som att utrymme för nivåhöjningar måste skapas genom effektiviseringar. Problemet är att det nya datasystemet för ärendehantering ännu inte har infriat förväntningarna om effektivare handläggning, samtidigt som den nyss genomförda sammanslagningen av försäkringskassan kostar pengar.

–Det kommer att bli tyngre för dem som jobbar om vi inte får mer resurser, tror samordnaren Mary Svennberg.

Bakgrund ST och försäkringskassan

Ett centralt ST-krav i höstens utdragna avtalsrörelse var att höja lönerna på försäkringskassan till samma nivå som andra statsanställda med likvärdiga arbetsuppgifter.

Medlare tog över, och i deras bud angavs att medellönerna på kassan inte skulle vara »i obalans« i förhållande till jämförbara grupper i staten vid avtalsperiodens slut.

En medlemsenkät på försäkringskassan gjordes, och en stor majoritet av dem som svarade förkastade budet och var beredda att ta en konflikt. STs avtalsråd – ett för försäkringskasseområdet och ett för övriga ST – och förbundsstyrelse accepterade dock medlarbudet, sedan Försäkringskassans GD Curt Malmborg muntligt deklarerat sin tolkning av budet:

* Medellönen ska vara i nivå med jämförbara grupper i staten

* Övriga grupper ska ha normal löneutveckling i förhållande till staten

En jämförelse ska göras snarast enligt klassificeringssystemet Besta.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA