Mer kunskap om statens roll

BUDGET2007-09-21

Statligt anställda ska förstå grundläggande värden i statsförvaltningen och rollen som statstjänsteman. Det inför regeringen som ett nytt mål i den statliga arbetsgivarpolitiken.

”Myndigheternas bemötande av allmänheten ska i alla lägen kännetecknas av värdighet och respekt. Kunskapen om bestämmelser om yttrandefrihet, meddelarfrihet, offentlighet och sekretess ska vara hög”, sägs det i budgetpropositionen.

Regeringen tänker ta initiativ för att tydliggöra statstjänstemännens roll och ansvar. Vidare ska det utredas om reglerna för avstängning av offentliganställda behöver ändras i vissa fall.

Som nämndes i vårpropositionen vill regeringen också se mer aktivitet på myndigheterna för att ändra den skeva fördelningen mellan kvinnor och män på ledande poster i statsförvaltningen. Det behövs ett mer strukturorienterat arbete för att rekrytera kvinnor till mer kvalificerade uppgifter och chefsbefattningar, anser regeringen. Stabsmyndigheten Verva ska få i uppdrag att genomföra ett längre utvecklingsarbete så att kvinnor får bättre karriärmöjligheter.

Det nya sättet att rekrytera generaldirektörer och motsvarande med annonsering ska blir regel – men med undantag. Exempel på när man inte behöver annonsera är när rekryteringen måste ske snabbt, exempelvis om en chef har avgått i förtid och myndigheten skulle fara illa av att stå utan chef en längre tid. Enligt regeringen kan det då vara ett alternativ att handplocka en gd från en annan myndighet.

Annonsering kan också behöva kompletteras, till exempel om man trots annonsen inte får sökande med rätt kvalifikationer.

Regeringen tänker snabbutreda frågan om ansökningarna kan sekretessbeläggas. Man bedömer att offentlighetsreglerna kan leda till att potentiella kandidater avstår från att söka.

Regeringen aviserar även att man tänker ta fram en ny chefspolicy.

Alla överklaganden av myndigheternas anställningsbeslut görs från i år till Överklagandenämnden för totalförsvaret, ONT. Vid nästa årsskifte byter nämnden namn till Statens överklagandenämnd, och Kammarkollegiet blir ny värdmyndighet.

Två gånger om året gör Arbetsgivarverket och Konjunkturinstitutet en konjunkturbarometer, bland annat för att undersöka hur lätt det är för myndigheterna att hitta rätt kompetens vid rekryteringar. Den senaste, från i våras, visar att nästan ingen tycker att detta är ett stort problem, men att bristen på lämpliga sökanden ökar.

Enligt regeringen bör myndigheterna arbeta mer systematiskt med att säkerställa att man har rätt kompetens i personalstyrkan. Verva får i uppdrag att ge ut en skrift med goda exempel på strategisk kompetensförsörjning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA