Mer samarbete ska minska statens sjukfrånvaro

INITIATIV2004-01-28

Var selektivt lat, prioritera hårt i jobbet! Det var ett av råden som gavs på den första konferens som Hälsa i Staten anordnade igår.

Hälsa i Staten ska under 2004 förmedla idéer och goda exempel och verka för samarbete mellan de statliga myndigheterna. Målet är att få fart på hälsoarbetet.

Samarbete förekommer redan, framgick det av Hälsa i Statens konferens.

I Härnösand till exempel sker det mellan länsstyrelsen och andra offentliga arbetsgivare för att ordna arbetsprövning åt dem som varit långvarigt sjukskrivna. En liknande samverkan finns också mellan Försvarets Materielverk och andra försvarsmyndigheter.

Det berättade statsrådet Gunnar Lund, med ansvar för bland annat den statliga förvaltningspolitiken.

Han framhöll att hälsan i staten är ett av tre särskilt viktiga områden för regeringen de närmaste åren. Även om den statliga sektorn ligger bättre till, när det gäller sjukfrånvaro, än andra samhällssektorer så är förhållandet ingalunda bra. Regeringens mål är att halvera sjukfrånvaron i hela landet till 2008 och det var enligt hans mening inte orimligt för staten att uppnå detta.

Arbetslivsminister Hans Karlsson gick in på finansieringen av sjukförsäkringen. Istället för att arbetsgivarna bekostar den tredje sjukveckan ska de bidra löpande med 15 procent av kostnaden utan nedre gräns för sjukfrånvaron.


Ann-Marie Begler, överdirektör vid Rikspolisstyrelsen, konstaterade att det är dåligt med jämförelsematerial mellan statliga myndigheter.

– Vi vill ha mer kunskaper så att vi kan jämföra myndigheter med varandra, sade hon.

Hon betonade också att kunskaper om ohälsorisker måste finnas framför allt bland de chefer som är närmast de anställda.

Gränslösa jobb – att arbetsgivaren överlåter åt den anställde att avgöra hur mycket man ska arbeta och hur ambitiös man ska vara – är en stor hälsorisk liksom bristen på tydliga mål för både verksamhet och arbetsmiljö. Det framhöll flera talare, däribland professor Gunnar Aronsson, Arbetslivsinstitutet (ALI) och Johnny Johansson, företagsläkare vid StoraEnso.

Gunnar Aronsson sade att vi idag vet mer om ohälsans faktorer än hälsans. Nu arbetar man därför med forskningsprogram kring hälsans ursprung på ALI.

– Var selektivt lat, prioritera hårt bland arbetsuppgifterna, uppmanade till Mats Ericson, chef för Nätuniversitetet.

Det var ett av hans goda råd för hur den enskilde ska hantera sin hälsa. Han förklarade bland annat också att begreppet ”musarm” var det bästa som hänt svenskt arbetsliv. Fenomenet drabbar alla, även höga chefer som nu börjat inse hur betydelsefull en god arbetsmiljö är.


Folke Larsson presenterade programmet ”Satsa friskt”, som parterna på statens område slöt avtal om förra våren och som Utvecklingsrådet driver. En rad områden har identifierats där myndigheterna bör ta initativ, till exempel:

  • organisation, ledning och delaktighet för ökad hälsa.
  • utveckling och konsekvenser av IT,
  • stöd för hantering av hot och våld,
  • förbättrad rehabilitering för långtidssjuka med mera.

Det sak tilläggas att drygt 120 verks-, personal- och andra statliga chefer hade anmält sig till konferensen som hölls på Rosenbad i Stockholm.

Fakta

Regeringen har inrättat Hälsa i Staten som en inspirationskälla för hälsoarbetet inom statsförvaltningen och en mötesplats för myndigheterna. Hälsa i Staten leds av en arbetsgrupp inom Finansdepartementet med företrädare för myndigheter och de centrala fackliga organisationerna, däribland ST ordförande Annette Carnhede. Läs mer på www.halsaistaten.se

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA