Migrationsverket drar ned

MIGRATIONSVERKET2010-09-10

Migrationsverket vill lägga ned tillståndsenheterna i Jönköping och Karlstad. Drygt 30 anställda berörs. ST-avdelningen misstänker att budgetproblemen kan leda till fler neddragningar.

– Ledningen satsar allt på asylprövningen, säger STs avdelningsordförande Sanna Andersson. Och om inte chefen lyckas få in mer pengar till området kan nedskärningarna fortsätta.

Nedläggningarna sker trots att arbetsuppgifterna inte minskat.

– Det kommer att vara väldigt ansträngt för dem som är kvar, bedömer Sanna Andersson.

Tillståndsenheterna runt om i landet har enligt Sanna Andersson 300 till 350 anställda. Hon konstaterar att nedläggningarna är ett arbetsgivarbeslut som facket inte kan invända emot.

– Vi kan inte säga att det hade varit bättre att lägga ned i Västerås eller någon annanstans i stället.

Hur många som i slutändan riskerar uppsägning är för tidigt att säga. På båda orterna finns mottagningsenheter som verket borde kunna omplacera till, anser facket. Arbetsgivaren har också gått ut med ett generellt erbjudande om förtida pensionering inom arbetsområdet.

Ett problem i samband med neddragningar är att arbetsgivaren säger nej till att omplacera tillsvidareanställda till tidsbegränsade anställningar. Och den typen av anställningar blir allt vanligare på verket.

– Man drar ned på olika platser och försöker hålla näsan över vattenytan med tidsbegränsade anställningar, säger Sanna Andersson. ST-avdelningen har undersökt hur det ser ut, och de tillfälliga jobben har ökat från 11 till 17 procent det senaste året.

Facket kommer att ta upp den frågan vid kommande samverkansmöte.

– Man har skrivit anställningsavtal som håller sig precis under två år, bara fem dagar från tvåårsgränsen när jobbet övergår till en tillsvidareanställning. Vi vill inte se sådana avtal.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA