Mikael Sjöberg har sedan augusti 2007 varit generaldirektör för Arbetsmiljöverket.
Bild: Elis Hoffman
Mikael Sjöberg har sedan augusti 2007 varit generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

Mikael Sjöberg blir ny chef för Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2014-02-27
Mikael Sjöberg blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen, meddelade arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson i dag. Mikael Sjöberg kommer från posten som generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

Elisabeth Svantesson presenterade Mikael Sjöberg som ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen på en pressträff i dag. Han tillträder tjänsten 17 mars.

Elisabeth Svantesson började presskonferensen med att betona att regeringen professionaliserat utnämningsprocessen för generaldirektörer och berättade att 48 personer sökt tjänsten.

– Bred erfarenhet och goda ledaregenskaper har varit centralt när vi sökt efter en ny generaldirektör, sade Elisabeth Svantesson när hon presenterade Mikael Sjöberg.

– Det är självklart så att jag i dag känner mig väldigt glad, stolt och ödmjuk, sade Mikael Sjöberg på presskonferensen.

Han kallade sitt nya uppdrag ”väldigt meningsfullt men också utmanande och väldigt spännande och roligt”.

Mikael Sjöberg förklarade att han ville börja sitt nya arbete med att titta på tre områden – förtroendet för myndigheten, utvecklingen av e-tjänster och det dubbla uppdraget att tillgodose både de sökandes och företagens behov.

Han berättade att han känner sig ”som en ganska klassisk ämbetsman” och beskrev sig själv som ledare:

– Jag är ganska långsiktig, uthållig och konsekvent i mitt sätt att leda verksamheten, och framför allt försöker jag att vara ganska strategisk och ha en helhetssyn.

Mikael Sjöberg har sedan augusti 2007 varit generaldirektör för Arbetsmiljöverket. Han var tidigare generaldirektör för Arbetslivsinstitutet fram till dess nedläggning. Han har också arbetat som statssekreterare i Regeringskansliet, på inrikesdepartementet, finansdepartementet och socialdepartementet.

STs ordförande inom Arbetsförmedlingen, Helena Perlerot, är nöjd med regeringens val. Inte minst är hon nöjd med Mikael Sjöbergs erfarenhet som chef för Arbetsmiljöverket.

– Med tanke på Mikael Sjöbergs bakgrund hoppas vi att han kommer att ha fokus på arbetsmiljöfrågor, något vi jobbat för en längre tid.

Helena Perlerots förhoppning är att den nye generaldirektören ska verka för att de anställda inte ska behöva ägna så mycket tid åt administration och därmed få bättre förutsättningar för att förmedla jobb till de arbetslösa.

– Det är en svår och utmanande uppgift att leda Arbetsförmedlingen. Jag hoppas också att den nye generaldirektören ska jobba för att öka allmänhetens förtroende för myndigheten, säger Helena Perlerot.

Arbetsförmedlingen har stått utan ordinarie generaldirektör sedan dåvarande arbetsmarknadsminister Hillevi Engström 25 augusti förra året meddelade att Angeles Bermudez-Svankvist fått lämna sin post. Sedan dess har biträdande generaldirektör Clas Olsson varit tillförordnad generaldirektör.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.