Mindre förtroende för kvinnlig chef

STATEN2010-06-15

Politiker har större förtroende för manliga myndighetschefer än för kvinnliga. Det framgår av en pågående studie vid universiteten i Göteborg och Stockholm.

Myndigheter som har en manlig chef har bättre relation till den politiska ledningen än de myndigheter som har en kvinnlig chef. Det är ett resultat som kommit fram i en pågående studie som genomförs i samverkan mellan universiteten i Stockholm och Göteborg, skriver Riksdag & Departement, R&D.

”Kvinnor anses mindre trovärdiga som chefer”, säger Birgitta Niklasson vid Göteborgs universitet till tidningen.

Studien bygger på en enkät med 115 myndighetschefer. De har fått svara på ett antal frågor om sina myndigheters relationer till den politiska ledningen. Det är framförallt när det gäller ömsesidigt förtroende som kön spelar roll, enligt Birgitta Niklasson:

”Det kan bero på att det finns en föreställning om att kvinnor inte är lika bra ledare som män”, säger hon till R&D.

En annan förklaring kan vara att de manliga cheferna har mer etablerade nätverk. De kvinnliga cheferna kan ha svårt att ta sig in i befintliga nätverk.

”När fler får erfarenhet av olika manliga och kvinnliga chefer nyanseras troligen föreställningen om att manliga och kvinnliga chefer är på ett visst sätt”, säger Brigitta Niklasson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA