Ministern vill ha större domstolar

RÄTTSVÄSENDET2003-10-06

Justitieminister Thomas Bodström vill ha större och färre domstolar. Han förordar också generella krav på överprövning till hovrätten.

Nu har justitieminister Thomas Bodström gått in i debatten om det framtida domstolsväsendet. I en debattartikel i Svenska Dagbladet förklarar han att större enheter minskar sårbarheten och ger bättre förutsättningar för kompetensutveckling och specialisering.

Därmed anknyter han till den så kallade Framtidsgruppens förslag att minska antalet domstolar. Förslaget, som har stöd bland Sveriges domstolschefer, är att minska antalet domstolar från 107 till knappt 50.

Däremot kommenterar justitieministern inte Framtidsgruppens förslag att slå ihop förvaltningsdomstolarna med de allmänna domstolarna.

Justitieministern förklarar att målsättningen med den framtida organisationen bland annat är att allmänhetens rätt till domstolsprövning ska vara lika över hela landet och att ärenden kan avgöras i den takt de kommer in.

Han förklarar också att det inte i första hand är ekonomin, utan förändrade organisationsstrukturer, arbetssätt och attityder som är viktigast för det framtida domstolsväsendet.

Men han skriver att han kommer att följa den ekonomiska utvecklingen ”och se om ytterligare förstärkningar behöver göras”.

I debattartikeln förklarar han också att han snarast vill införa en ordning som innebär ett generellt krav på prövningstillstånd till hovrätten för tvistemål och ärenden.

Vad gäller brottmål kommer ett förslag före sommaren om förändrade processregler, som enligt Thomas Bodström ska leda till flera förbättringar.

Han skriver också om behovet av delaktighet och en god arbetsmiljö. Chefsrollen nämns särskilt: ”Domstolschefen måste, förutom att vara en skicklig jurist, också ha de kvaliteter som krävs för att vara chef”, heter det i debattartikeln.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA