MSB föreslås samordna försörjningsberedskap

KRISBEREDSKAP2023-08-31

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ska ansvara för att samordna försörjningsberedskapen, föreslår den särskilda utredaren Birgitta Böhlin i ett betänkande. Enligt förslaget ska MSB också omvandlas från en enrådighetsmyndighet, där generaldirektören är ensam ansvarig gentemot regeringen, till en styrelsemyndighet.

I september 2021 tillsatte den dåvarande regeringen en utredning om nationell samordning av försörjningsberedskapen. Begreppet försörjningsberedskap står för arbetet för att – i såväl freds- som krigstid – upprätthålla försörjningen av de varor och tjänster som behövs för att bidra till befolkningens överlevnad, de viktigaste samhällsfunktionernas funktion och det militära försvarets förmåga.

Utredningens uppdrag var bland annat att analysera och föreslå vilka uppgifter en ansvarsfunktion för nationell samordning av försörjningsberedskapen ska ha. Nu har den särskilda utredaren, den tidigare generaldirektören Birgitta Böhlin, presenterat sina förslag.

En av huvuduppgifterna för en funktion med ansvar för samordningen av försörjningsberedskapen är enligt utredningens förslag att ta fram en nationell försörjningsanalys för landets behov av försörjningsviktiga varor och tjänster

Utredningen föreslår att MSB ska få samordningsuppdraget. I det uppdraget ska det enligt utredningens förslag också ingå att inrätta beredskapslager av varor som är försörjningsviktiga och som inte omfattas av någon annan myndighets ansvarsområde och att tillhandahålla beredskapslagringstjänster åt andra statliga myndigheter.

De nya uppgifterna motiverar enligt utredningen att MSB omvandlas från en så kallad enrådighetsmyndighet till en styrelsemyndighet, som leds av en styrelse. ”Vi ser ett behov av bredd i form av olika ledningskompetenser i den nya verksamheten, som förväntas leda till åtminstone indirekt omfattande finansiellt ansvar med betydande påverkan på flera samhällssektorer”, skriver utredningen i sitt betänkande.

Utredningen har också haft i uppdrag att analysera och lämna förslag på funktionens organisation och finansiering, samt att analysera och föreslå principer och förutsättningar för fördelningen av ansvar mellan det allmänna och näringslivet.

I ett pressmeddelande konstaterar regeringen att det finns skäl att hålla ett högt tempo när det gäller att bereda utredningens förslag, inte minst med hänsyn till det rådande omvärldsläget med krig i Europa och erfarenheterna från den senaste pandemin. Regeringen vill bland annat att MSB ska undersöka möjligheterna till ett snabbspår för samverkan med näringslivet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Krisberedskap MSB
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA