Mutdömd polis riskerar jobbet

POLISEN2021-02-25

En polisman i Västra Götaland som friade en fortkörare döms till villkorlig dom och riskerar att bli av med jobbet, rapporterar lokala medier. Fortköraren swishade 500 kronor till tårta som tack.

Den dömde polisen tjänstgjorde som instruktör för en grupp polisaspiranter vid en fartkontroll med laser förra våren. En av de bilar som stoppades kördes av en bekant till instruktören. Bilisten hade kört i 80 km/h på en 50-sträcka. Den nu dömde polismannen sade åt aspiranterna att han skulle ta över ärendet, och lät sedan bilisten köra vidare utan böter eller anmälan.

Den tacksamme bilföraren swishade 500 kronor till polismannen som tack för hjälpen och föreslog att han skulle köpa tårta till fikat. Det gjorde instruktören dagen efter då han bjöd aspiranterna på tårta. Också övriga kollegor i tjänst fick vara med och smaka. En chef reagerade på det olämpliga och anmälde instruktören.

Tingsrätten dömer polismannen till villkorlig dom för tjänstefel och tagande av muta. Om domen står fast blir han också av med jobbet, enligt ett beslut i polisens personalansvarsnämnd, skriver TT.

Också den fortkörande bilisten får dagsböter, för givande av muta. Hans försvar var att han ville visa sin uppskattning för polisens arbete i allmänhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA