Mutdömd polis riskerar jobbet

POLISEN2021-02-25
En polisman i Västra Götaland som friade en fortkörare döms till villkorlig dom och riskerar att bli av med jobbet, rapporterar lokala medier. Fortköraren swishade 500 kronor till tårta som tack.

Den dömde polisen tjänstgjorde som instruktör för en grupp polisaspiranter vid en fartkontroll med laser förra våren. En av de bilar som stoppades kördes av en bekant till instruktören. Bilisten hade kört i 80 km/h på en 50-sträcka. Den nu dömde polismannen sade åt aspiranterna att han skulle ta över ärendet, och lät sedan bilisten köra vidare utan böter eller anmälan.

Den tacksamme bilföraren swishade 500 kronor till polismannen som tack för hjälpen och föreslog att han skulle köpa tårta till fikat. Det gjorde instruktören dagen efter då han bjöd aspiranterna på tårta. Också övriga kollegor i tjänst fick vara med och smaka. En chef reagerade på det olämpliga och anmälde instruktören.

Tingsrätten dömer polismannen till villkorlig dom för tjänstefel och tagande av muta. Om domen står fast blir han också av med jobbet, enligt ett beslut i polisens personalansvarsnämnd, skriver TT.

Också den fortkörande bilisten får dagsböter, för givande av muta. Hans försvar var att han ville visa sin uppskattning för polisens arbete i allmänhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.