Polis åtalas – ska ha köpt tårta för muta

POLISEN2021-02-04

En polis i Västsverige har ställts inför rätta för tjänstefel och tagande av muta, sedan han tagit emot pengar för att underlåta att rapportera en fortkörning. Den åtalade ska ha köpt tårtor till fikat för pengarna.

Den åtalade polisen var ute och arbetade med en grupp aspiranter som skulle utbildas i fartkontroller, skriver Dagens Nyheter. En aspirant vinkade in en bil som enligt lasermätaren hade kört i 83 km/h på en 50-sträcka. En sådan fortkörning ska normalt sett leda till indraget körkort och böter.

Men den arbetsledande polisen kände igen bilföraren. Han gick fram till det stoppade fordonet och sade till aspiranten att hen kunde släppa det hela. Det blev ingen rapportering, utan bilföraren swishade 500 kronor till polismannen som tack för hjälpen. Dagen efter köpte denne två tårtor till eftermiddagsfikat med kollegerna, skriver tidningen.

Också fortköraren åtalas, för mutbrott. Både polismannen och fortköraren nekade till brott vid onsdagens rättegång , skriver Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA