”Tårtpolisen” blev avskedad

POLISEN2022-04-01

Polismannen i Västra Götaland som dömdes för mutbrott, sedan han tagit emot pengar till tårta av en friad fortkörare, ska avskedas. Det har nu Polismyndighetens personalansvarsnämnd beslutat, rapporterar Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Under en hastighetsutbildning för aspiranter underlät polismannen att rapportera en fortkörare, och därefter köpte han tårta till aspiranterna för pengar som fortköraren swishat honom.

”Det var ett väntat beslut. Samtidigt är det ett tufft beslut att få för den enskilde individen att man blir avskedad från sin anställning hos oss”, säger polisområdeschef Peter Sörstedt i Älvsborg till Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Den avskedade polisen tjänstgjorde som instruktör för en grupp polisaspiranter vid en fartkontroll förra våren. En av de stoppade bilarna kördes av en bekant till instruktören. Föraren körde i 80 kilometer i timmen på en 50-sträcka. Polismannen sade åt aspiranterna att han skulle ta över ärendet, och de såg sedan att han lät bilisten köra vidare utan böter eller anmälan.

Den tacksamme bilföraren swishade 500 kronor till polismannen som tack för hjälpen och föreslog att han skulle köpa tårta till fikat. Dagen efter gjorde instruktören just det och bjöd aspiranterna på tårta. Övriga kolleger i tjänst fick också smaka.

Polismannen åtalades för tjänstefel och tagande av muta och fordonsföraren för givande av muta. I tingsrätten dömdes de båda enligt åtalet. Hovrätten friade senare polismannen för anklagelserna om tjänstefel, men fastställde domen för mutbrottet.

Nu har Polismyndighetens personalansvarsnämnd beslutat att polismannen ska avskedas. Det är enligt polisområdeschef Peter Sörstedt ovanligt att en polis skiljs från sin anställning på det här viset:

”Den här medarbetaren har blivit dömd för ett brott, tagande av muta. Det är klart att det är ett mycket allvarligt brott, utifrån att det är förtroendeskadligt för polisen som myndighet och för vårt arbete. Det visar att polisanställda som begår brott tar man väldigt allvarligt på. På sikt tror jag att det här är ett sätt att bibehålla en väldigt professionell polisstyrka i vårt land. Jag tror att det här ökar vårt förtroende på sikt”, säger han till Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA