Tårta kostade polis 12 800 kronor

POLISEN2021-09-21

Hovrätten för Västra Sverige dömer en polisman till 12 800 kronor i dagsböter för tagande av muta, sedan han tagit emot en tårta efter att ha släppt iväg en fortkörare. Polismannen friades från åtalet för tjänstefel.

Den dömde polisen tjänstgjorde som instruktör för en grupp polisaspiranter vid en fartkontroll förra våren. En av de stoppade bilarna kördes av en bekant till instruktören. Föraren körde i 80 kilometer i timmen på en 50-sträcka. Polismannen sade åt aspiranterna att han skulle ta över ärendet, och lät sedan bilisten köra vidare utan böter eller anmälan.

Den tacksamme bilföraren swishade 500 kronor till polismannen som tack för hjälpen och föreslog att han skulle köpa tårta till fikat. Dagen efter gjorde instruktören just det och bjöd aspiranterna på tårta. Övriga kolleger i tjänst fick också smaka. En av polismannens chefer reagerade på det olämpliga och anmälde instruktören.

Polismannen åtalades för tjänstefel och tagande av muta, fordonsföraren för givande av muta. I tingsrätten dömdes de båda. Polismannen fick villkorligt för tjänstefel och hotades därmed av avsked från polisen. Domen överklagades och hovrätten fastställer domarna för tagande och givande av muta, men friar polismannen från anklagelsen om tjänstefel. Fortköraren ska betala 60 dagsböter à 300 kronor, sammanlagt 18 000 kronor

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA