Myndighet hade okänd e-postlåda i nio år

PENSIONSMYNDIGHETEN2019-01-21

I mer än nio år hade Pensionsmyndigheten en e-postadress som ingen kollade, rapporterar Dagens Nyheter. När myndigheten upptäckte adressen fanns cirka 1 000 olästa mejl i inkorgen.

Den upptäckta mejladressen är info@pensionsmyndigheten.se. Bland de olästa mejlen finns meddelanden från personer som begärt att få sin pension omprövad, ta del av handlingar eller söka jobb på myndigheten.

”Det är inte alls acceptabelt, det är extremt klandervärt tycker jag”, säger myndighetens administrativa chef Henrik Engström till tidningen.

Det var i samband med att Pensionsmyndigheten inrättades i januari 2010 som e-postadressen info@pensionsmyndigheten.se skapades. Men enligt Dagens Nyheter har ingen någonsin haft uppsikt över de mejl som skickats till adressen. Mejlen började komma in redan i maj 2009, innan myndigheten formellt började sin verksamhet och fortsatte att komma in tills den obevakade inkorgen upptäcktes i november 2018.

”En medarbetare upptäckte e-postlådan av en slump. Vi har inte gått igenom alla mejl i detalj ännu, men det pågår. Efter en första bedömning försvann ungefär 400 mejl som var reklam och enkäter och annat. Så det återstår ungefär 600 mejl som vi behöver hantera”, kommenterar Henrik Engström, som också är ställföreträdande generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Handläggare och jurister vid Pensionsmyndigheten går nu igenom de inkomna mejlen för att klargöra vilka ärenden som myndigheten måste hantera. Myndighetens it-avdelning granskar enligt Dagens Nyheter om det kan finnas fler okontrollerade e-postlådor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Maria Taber (ej verifierad) tis, 01/22/2019 - 15:03
Räcker det att myndighetens administrativa chef konstaterar att det är extremt klandervärt? Är det inte han som ska ha ansvar för rutinerna kring myndigheterns inkommande post? Registrator verkar inte heller vara särskilt vaken....

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA