Bild: Mostphotos

Myndighet ska lämna förslag för att få med kommuner i digitalisering

DIGITALISERING2020-09-07
Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har fått regeringens uppdrag att föreslå lösningar för hur kommuner och regioner ska bli delaktiga i en förvaltningsgemensam digital infrastruktur.

Enligt regeringen är det viktigt att också kommuner och regioner blir en del av en myndighetsgemensam digitalisering. Syftet är att utveckla utbyte av information och grunddata för att stärka välfärdens digitalisering. Digg ska nu göra en fördjupad analys i nära samverkan med Sveriges kommuner och regioner, SKR.

”Vi arbetar sedan tidigare med en gemensam digital infrastruktur för våra myndigheter och ett nationellt ramverk för grunddata. Nu involverar vi också kommuner och regioner”, kommenterar digitaliseringsminister Anders Ygeman, S, uppdraget i ett pressmeddelande.

Uppdraget innebär att Digg ska kartlägga och analysera de rättsliga, organisatoriska och finansiella förutsättningarna för att kommuner, regioner samt privata utförare av offentligfinansierad verksamhet ska kunna vara en del av den förvaltningsgemensamma digitala infrastruktur som nu etableras.

”En viktig grundförutsättning för ett digitalt fungerande Sverige är förmågan att dela data inom den offentliga förvaltningen på ett säkert och effektivt sätt. Den pågående Corona-pandemin visar inte minst på vikten av korrekta data i rätt tid. Kommuners och regioners aktiva deltagande i arbetet med att skapa en gemensam digital infrastruktur för informationsutbyte är avgörande”, påpekar Viktoria Hagelstedt vid Digg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.