Myndigheter brister i analys av könsskillnader

JÄMSTÄLLDHET2021-01-25
Offentliga stödåtgärder leder på längre sikt till inkomstskillnader mellan kvinnor och män, konstaterar Kommissionen för jämställda livsinkomster i en delrapport. Kommissionen anser också att svenska myndigheter behöver bli bättre på att analysera förekomsten av osakliga könsskillnader.

Under måndagen presenterade Kommissionen för jämställda livsinkomster en delredovisning av sitt arbete. Kommissionen har sedan i mars förra året uppdraget att komma med förslag som långsiktigt kan öka den ekonomiska jämställdheten.

”Det skiljer uppskattningsvis 3,2 miljoner kronor i livsinkomster mellan kvinnor och män, så kan vi inte ha det” konstaterar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen i ett pressmeddelande i samband med att delrapporten presenterades.

Två av kommissionens deluppdrag handlar om hur myndigheter kan bidra till att stärka den ekonomiska jämställdheten. I rapporten presenteras bland annat en kartläggning av hur offentliga stödåtgärder fördelas mellan kvinnor och män, samt en analys av dess konsekvenser.

Kommissionen konstaterar att fördelningen av stödåtgärderna på kort sikt har en utjämnande effekt på inkomstskillnaderna, men att män i större utsträckning tar del av stöd som påverkar den övriga inkomsten eller ger förutsättningar för att öka den. Till exempel kan det handla om subventionerade anställningar eller stöd till näringsverksamhet.

Det leder enligt kommissionen till att män och kvinnor får olika förutsättningar och möjligheter att bygga upp inkomster från arbete och kapital. Något som på lång sikt skapar en ojämställd fördelning, konstaterar kommissionen i rapporten.

Kommissionen har också tittat närmare på om det finns osakliga könsskillnader i några stora myndigheters fördelning av stöd och resurser men konstaterar att statistiken över detta i många fall är bristfällig och att myndigheterna i större utsträckning behöver göra analyser kopplade till jämställdhet.

”Utan tillräcklig kunskap om könsskillnader i statistiken finns risk att brister i myndigheternas jämställdhetsarbete osynliggörs”, skriver kommissionen.

I rapporten har kommissionen också undersökt hur flera myndigheter arbetar med information och vägledning för att främja ekonomisk jämlikhet. Slutrapporten av hela arbetet väntas i december i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.