Härnösand
Bild: Mostphotos.
Härnösand

Myndigheter nobbar Härnösand

OMLOKALISERING2020-02-20
Fyra av de fem statliga myndigheter som föreslagits flytta jobb till Härnösand är negativa till förslaget, rapporterar SVT. Den femte myndigheten har ännu inte lämnat sitt remissvar.

Remisstiden för utredningen Ökad statlig närvaro i Härnösand går ut 24 februari. Hittills har Socialstyrelsen, Skolverket, Kammarkollegiet och Skatteverket kommit in med remissvar. Biståndsmyndigheten Sida har ännu inte svarat.

Alla de fyra myndigheter som har svarat är negativa till att flytta de föreslagna verksamheterna. Skatteverket är berett att flytta sin arkivverksamhet till Härnösand, som Publikt tidigare har berättat. Men det var inte den verksamheten utredningen föreslagit att myndigheten skulle flytta till Härnösand. Den föreslagna flytten av verksamheten med registervård avstyrks av Skatteverket, uppger SVT.

Skolverket menar att en flytt skulle fördröja utfärdandet av lärarlegitimationer, som redan dras med långa handläggningstider. Enligt Skolverket skulle hela skolsystemet påverkas, eftersom det råder brist på legitimerade lärare, enligt SVT. Också Socialstyrelsen pekar på förlängda handläggningstider som hinder för att flytta sin legitimationsverksamhet till Härnösand. Det handlar om att utfärda legitimationer till 22 olika yrkesgrupper. Myndigheten anser också att en flytt skulle få outredda konsekvenser för kontorsservice och IT-säkerhet.

Kammarkollegiet är enligt SVT kritisk till hela utredningen. Den tolk- och översättarverksamhet som utredningen föreslagit skulle flyttas till Härnösand lämpar sig inte för utlokalisering, anser Kammarrätten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Göran almer (ej verifierad) fre, 02/21/2020 - 18:21
Det är märkligt att byrokraterna som tror att dom är kompetenta när dom motsätter sig att flytta myndigheter till Härnösand
Detta får dom att framstå som totalt inkompetenta
Det är bara köra över patrasket och flytta myndigheten
Något annat finns inte
Med vänlig hälsning,
Göran
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.