Bild: Getty Images

Myndigheter ska möjliggöra distansarbete

CORONA2021-12-16
Statliga myndigheter får i uppdrag av regeringen att möjliggöra för anställda att arbeta hemifrån i viss utsträckning. Skälen till beslutet är den ökade smittspridningen och Folkhälsomyndighetens nya rekommendationer.

Statliga myndigheter ska möjliggöra för sina anställda att i viss utsträckning jobba hemifrån med hänsyn till myndighetens uppgifter, verksamhet och gällande regelverk. Myndigheterna ska hålla sig uppdaterade om gällande föreskrifter, allmänna råd och rekommendationer för att minska smittspridningen av covid-19, och använda det i sin bedömning, skriver regeringen i uppdraget.

Bakom beslutet ligger det faktum att spridningen av covid-19 åter ökat i Europa under hösten. 8 december kom Folkhälsomyndigheten med nya rekommendationer både till allmänheten och till arbetsgivare. Arbetsgivare ska förutom att skapa möjligheter till visst distansarbete även underlätta för sina anställda att vaccinera sig. Dessutom ska arbetsgivare göra det möjligt för anställda att hålla avstånd till varandra till exempel på möten, i fikarum och omklädningsrum.

Uppdraget är en del av regeringens åtgärdsplan för införande av smittskyddsåtgärder. Uppdraget gäller att börja med till och med 31 januari 2022. Regeringen understryker att det inte innebär någon förändring av myndigheternas arbetsgivar- och arbetsmiljöansvar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.