Myndigheter ska spara el

STATSFÖRVALTNING2022-09-06
Regeringen vill att de statliga myndigheterna ska spara energi redan den kommande vintern och månadsvis redovisa sin elförbrukning till Energimyndigheten.

Regeringens förslag innebär enligt SVT att 200 statliga myndigheter ska genomföra energibesparande åtgärder för att minska sin elförbrukning och rapportera sin elförbrukning varje månad till Energimyndigheten.

Exempel på åtgärder som kan vara aktuella är att byta belysning till mer energisnål teknik eller styra belysning och ventilation för att undvika onödig elförbrukning nattetid. Regeringen vill också uppdra till länsstyrelserna att stötta kommuner och regioner för att minska sin elförbrukning.

Robert Andrén, generaldirektör för Energimyndigheten, säger till SVT att myndigheten är positiv till förslaget.

”Vi behöver se över hur vi använder energi på ett klokare sätt i Sverige i dag, inte minst inom den offentliga sektorn som är en stor energiförbrukare”, säger han till SVT.

Han konstaterar också att det kommer att bli en utmaning att få ihop så många aktörer och samordna processen:

”Det är över 200 myndigheter och väldigt många kommuner och regioner, så det är den stora utmaningen”, säger Robert Andrén.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.