Bild: Mostphotos

Myndigheter släpar efter med e-handel

DIGITALISERING2021-06-16

Det finns fortfarande statliga myndigheter som inte börjat införa e-handel i verksamheten, konstaterar Myndigheten för digital förvaltning, Digg, i sin årliga rapport till regeringen.

Digg följer varje år upp hur myndigheterna inför och utvecklar e-handel. Årets rapport visar att det har skett stora förbättringar inom alla områden, men att det fortfarande finns myndigheter som inte påbörjat sitt införande av e-handel.

En enkät med 152 myndigheter med mer än 50 anställda visar att 84 procent av leverantörsfakturorna till statliga myndigheter numera kommer in elektroniskt. Det är en ökning med 9 procentenheter sedan föregående år. En bidragande orsak till ökningen är e-fakturalagen som trädde i kraft 1 april 2019. Den kräver att alla offentliga upphandlingar enligt exempelvis LOU, som påbörjats från och med 1 april 2019, ska faktureras elektroniskt.

Under 2020 ökade enligt Digg också andelen matchade fakturor med 13 procentenheter till 38 procent. Det innebär att mer än var tredje faktura matchas, antingen mot en elektronisk order (e-order) eller ett abonnemangsregister i e-handelssystemet. Men fortfarande har 24 av myndigheterna inte inlett någon matchning av fakturor.                         

Under 2020 lades drygt 773 000 e-order hos de myndigheter som besvarat enkäten. Det är drygt 60 000 fler än året innan och motsvarar en ökning med åtta procent. De myndigheter som besvarat enkäten har mer än 190 000 anställda, vilket ger ett nyckeltal på 407 e-order per 100 årsanställda för de svarande myndigheterna. Det kan jämföras med motsvarande siffra under 2019, då myndigheterna redovisade 365 e-order per 100 årsanställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA