Myndighetsavtalet inte klart

AVTALSRÖRELSEN2013-10-01
Parterna lyckades inte enas om ett nytt centralt avtal på det statliga myndighetsområdet. Måndagen var avtalets sista dag. Förhandlingarna fortsätter. Nuvarande avtal förlängs under tiden.

Tidplanen sprack. Facken och Arbetsgivarverket lyckades inte enas på måndagen om ett nytt centralt kollektivavtal för de statliga myndigheterna. Förhandlingarna pågick hela dagen och kvällen.

– Vi är inte klara. Vi fortsätter förhandla. Ingenting är klart förrän allt är klart, säger STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.

Måndagen var det nuvarande avtalets sista dag. Som en avslutning på överläggningarna enades parterna om att förlänga avtalet tills vidare, så kallad prolongering. Det är en tillfällig lösning och parterna har två dagars uppsägningstid.

– Nu följer en vecka med intensiva kontakter, säger Åsa Erba-Stenhammar.

På fredag sammankallar ST ett tredje avtalsråd för förankring av olika ställningstaganden i förhandlingarna.

Måndagen 30 september var också den dag då Arbetsgivarverket hade kunnat säga upp pensionsavtalet PA 03, ett avtal som arbetsgivarna vill omförhandla. Så blev det dock inte. Därmed fortsätter PA 03 att gälla, åtminstone till årsskiftet 2014-2015.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.