Nästan 1 500 har fått beredskapsjobb

ARBETSMARKNAD2018-06-01
Satsningen på moderna beredskapsjobb i staten har motsvarat regeringens intentioner. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en utvärdering. Totalt har närmare 1 500 personer fått jobb vid 133 myndigheter.

Det är några stora myndigheter som står för de flesta beredskapsjobben, konstaterar Statskontoret. Arbetsförmedlingen har totalt anställt 600 personer sedan starten, vilket motsvarar fyra av tio av alla som har fått beredskapsjobb. I den förra uppföljningen efter sommaren 2017 stod Arbetsförmedlingen för två tredjedelar av alla beredskapsjobb. Skogsstyrelsen har sedan starten anställt drygt 240 personer. Kronofogden och Försäkringskassan har anställt 75 respektive 55 beredskapsjobbare. Två tredjedelar av samtliga myndigheter har anställt beredskapsarbetare.

Enligt Statskontorets rapport tycks regeringens ambition om 2 000 moderna beredskapsjobb 2018 överträffas av myndigheterna. Satsningen på jobb inom gröna näringar har är en viktig del. Skogsstyrelsen planerar för 1 300 beredskapsjobbare inom gröna näringar vid utgången av 2018. Merparten av alla beredskapsjobb är enkla jobb som går till långtidsarbetslösa och nyanlända.

Statskontoret påpekar i sin rapport att fler män än kvinnor fått beredskapsjobb – 57 procent av jobben har gått till män. Det är också få lågutbildade som fått moderna beredskapsjobb. Många mindre myndigheter har svårt att erbjuda enkla arbetsuppgifter för beredskapsjobben. Statskontoret föreslår att Arbetsförmedlingen tar fram en vägledning om hur myndigheterna kan ta fram enkla arbetsuppgifter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.