Nästan 1 500 har fått beredskapsjobb

ARBETSMARKNAD2018-06-01

Satsningen på moderna beredskapsjobb i staten har motsvarat regeringens intentioner. Den slutsatsen drar Statskontoret efter en utvärdering. Totalt har närmare 1 500 personer fått jobb vid 133 myndigheter.

Det är några stora myndigheter som står för de flesta beredskapsjobben, konstaterar Statskontoret. Arbetsförmedlingen har totalt anställt 600 personer sedan starten, vilket motsvarar fyra av tio av alla som har fått beredskapsjobb. I den förra uppföljningen efter sommaren 2017 stod Arbetsförmedlingen för två tredjedelar av alla beredskapsjobb. Skogsstyrelsen har sedan starten anställt drygt 240 personer. Kronofogden och Försäkringskassan har anställt 75 respektive 55 beredskapsjobbare. Två tredjedelar av samtliga myndigheter har anställt beredskapsarbetare.

Enligt Statskontorets rapport tycks regeringens ambition om 2 000 moderna beredskapsjobb 2018 överträffas av myndigheterna. Satsningen på jobb inom gröna näringar har är en viktig del. Skogsstyrelsen planerar för 1 300 beredskapsjobbare inom gröna näringar vid utgången av 2018. Merparten av alla beredskapsjobb är enkla jobb som går till långtidsarbetslösa och nyanlända.

Statskontoret påpekar i sin rapport att fler män än kvinnor fått beredskapsjobb – 57 procent av jobben har gått till män. Det är också få lågutbildade som fått moderna beredskapsjobb. Många mindre myndigheter har svårt att erbjuda enkla arbetsuppgifter för beredskapsjobben. Statskontoret föreslår att Arbetsförmedlingen tar fram en vägledning om hur myndigheterna kan ta fram enkla arbetsuppgifter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA