Bild: Maria Groth/Mostphotos

Naturhistoriska riksmuseet öppnar till sommaren

MUSEER2024-02-14

Nu förbereder de anställda på Naturhistoriska riksmuseet för att öppna på nytt 4 juni. Museet har hållit stängt sedan i augusti i fjol. ”Det känns lite bakvänt att stå med ett stängt museum och det har varit en stor sorg”, säger museichefen Lisa Månsson till Dagens Nyheter.

Naturhistoriska riksmuseet tvingades stänga i slutet av augusti förra året sedan det upptäckts att det fanns risk för att puts skulle rasa ned från museets innertak på flera platser i byggnaden. Sedan dess har stora delar av byggnaden varit avstängda under det pågående renoveringsarbetet.

Nu har hyresvärden Statens fastighetsverk, SFV, meddelat att man bedömer att arbetet i de publika delarna kommer att vara klara under mitten av maj, skriver Dagens Nyheter. Museet förbereds nu för att öppna på nytt 4 juni.

”Vi är väldigt förväntansfulla. Det känns lite bakvänt att stå med ett stängt museum och det har varit en stor sorg. Museet är till för att föra fram våra samlingar och vår forskning, tillgängliggöra naturvetenskapen på ett attraktivt sätt. Då är steg ett att öppna porten, så det ser verkligen vi fram emot”, säger museichefen Lisa Månsson till tidningen.

Även filmsalongen Cosmonova kommer att öppnas på nytt, då med helt ny film- och ljudteknik och en nyrenoverad salong.

Under den period Naturhistoriska riksmuseet håller stängt beräknar Lisa Månsson att museet förlorar intäkter på 20 miljoner kronor. Det handlar om biljettintäkter i både museet och i Cosmonova och utebliven försäljning i butiken.

”Museet har behövt dra ned på aktiviteter som vi annars skulle ha kunnat göra, så som samlingsbevarande. Nu hoppas vi på ett ekonomiskt tillskott i regeringens vårändringsbudget”, säger Lisa Månsson till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA