"Nerdragningarna Försäkringskassans beslut"

F-KASSAN2007-03-01

Nerdragningarna i Försäkringskassan är en följd av överväganden inom myndighetens eget arbete, sa arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, m, i en debatt i riksdagen.

Arbetsmarknadsministern besvarade en interpellation av Sylvia Lindgren, s. Hon undrade varför inte Sven Otto Littorin tar hänsyn till alla dem som arbetar inom den så kallade ”byråkratin” och som finns till såväl för att hjälpa, serva och garantera rättigheter som för att ge förutsättningar för samhällsmedborgarna.

– Tror verkligen statsrådet att denna kraftiga neddragning kan ske utan att servicen gentemot kunderna försämras?

Men Sven Otto Littorin ville inte ta den debatten – nerdragningarna i Försäkringskassan har myndigheten själv beslutat om, menade han:

– För mig som arbetsmarknadsminister är det naturligt att arbetsmarknaden är stadd i ständig omvandling. Det är något ofrånkomligt i ljuset av globalisering, tekniska landvinningar och ekonomisk och social utveckling. Det är också något som vi i grunden måste bejaka och söka maximera nyttan av. Detta gäller i såväl offentlig som privat sektor. 

Sylvia Lindgren menade att det var ett illa valt tillfälle att ytterligare skära ner budgetramarna för Försäkringskassan, samtidigt som man är inne i ett omfattande förändringsarbete för att bli mer effektiv och serviceinriktad:

– Det är det som vi protesterar mot, för man kan inte lägga på hur mycket som helst på verksamheten och personalen. Jag tror på personalen, och jag tror att det är nödvändigt att vi också uttalar att vi har förtroende för dem som ska jobba runt dessa frågor.

Också Sven Otto Littorin uttryckte sitt förtroende för myndigheterna och de enskilda medarbetarna på myndigheterna.

– Men det förhindrar inte det faktum att man ibland också behöver se över sin organisationsstruktur och fundera lite grann. Nu har det gått något år sedan man införde enhetsmyndigheten Försäkringskassan på samma sätt som vi nu försöker gå vidare med Arbetsmarknadsverket, alltså slå ihop länsorganisationen med den centrala organisationen.  

Arbetsmarknadsministern påpekade att Försäkringskassan visserligen inte fick de 200 miljoner kronor ytterligare man begärt, men att man å andra sidan fått 300 miljoner kronor i förhöjd anslagskredit.

– Anslagskrediten är ju avsedd att täcka avvecklingskostnaderna, för de kostnader som uppstår när man säger upp personalen, säger Siv Norlin, ordförande för ST i Försäkringskassan.

– Det är inte fråga om några nya pengar från regeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA