Norsk strejk för statsanställda avblåst

NORGE2021-05-28
Den planerade strejken bland statsanställda i Norge är avvärjd, sedan arbetsmarknadens parter nått en överenskommelse under torsdagen. Uppgörelsen innebär en löneökningsram på drygt 2,7 procent.

Det norska fackförbundet YS Stat, som organiserar 226 000 statsanställda i olika sektorer, varslade förra veckan om strejk för 2 000 medlemmar sedan avtalsförhandlingarna strandat. Under ledning av den statliga medlingsinstitutionen Riksmekleren lyckades parterna enas om ett avtal under torsdagen.

”Efter många timmar på övertid fick YS Stat ett medlingsresultat som vi kan säga oss nöjda med”, konstaterar fackets ordförande Pål N Arnesen i ett pressmeddelande.

Enligt Pål N Arnesen nådde avtalet inte fullt ut fram till förbundets mål att alla statsanställda skulle upprätthålla köpkraften:

”Men utifrån den tuffa situationen som har präglat norskt arbetsliv under de senaste 16 månaderna har vi visat vårt samhällsansvar och godtagit en ram något under det vi ursprungligen krävde. Utifrån resultatet vi nu uppnådde hade det inte varit försvarbart att skicka ut våra medlemmar i strejk.”

Avtalet gav dels en ram på strax över 2,7 procent samt ett generellt tillägg från 1 maj, dels en lokal pott på 1,8 procent från 1 juli.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.