Annons:

Norsk strejk för statsanställda avblåst

NORGE2021-05-28

Den planerade strejken bland statsanställda i Norge är avvärjd, sedan arbetsmarknadens parter nått en överenskommelse under torsdagen. Uppgörelsen innebär en löneökningsram på drygt 2,7 procent.

Det norska fackförbundet YS Stat, som organiserar 226 000 statsanställda i olika sektorer, varslade förra veckan om strejk för 2 000 medlemmar sedan avtalsförhandlingarna strandat. Under ledning av den statliga medlingsinstitutionen Riksmekleren lyckades parterna enas om ett avtal under torsdagen.

”Efter många timmar på övertid fick YS Stat ett medlingsresultat som vi kan säga oss nöjda med”, konstaterar fackets ordförande Pål N Arnesen i ett pressmeddelande.

Enligt Pål N Arnesen nådde avtalet inte fullt ut fram till förbundets mål att alla statsanställda skulle upprätthålla köpkraften:

”Men utifrån den tuffa situationen som har präglat norskt arbetsliv under de senaste 16 månaderna har vi visat vårt samhällsansvar och godtagit en ram något under det vi ursprungligen krävde. Utifrån resultatet vi nu uppnådde hade det inte varit försvarbart att skicka ut våra medlemmar i strejk.”

Avtalet gav dels en ram på strax över 2,7 procent samt ett generellt tillägg från 1 maj, dels en lokal pott på 1,8 procent från 1 juli.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA