Annons:

Statlig strejk kan vänta i Norge

NORGE2021-05-19

Den norska fackliga organisationen YS Stat har varslat om strejk för 2 000 medlemmar om den pågående medlingen inte ger resultat under nästa vecka. Strejken kommer att drabba både departement och myndigheter i Norge.

De pågående avtalsförhandlingarna om villkoren för de statsanställda i Norge bröt samman 29 april, och medlare har tillsatts för att försöka hjälpa parterna att nå en uppgörelse, skriver fackförbundet YS Stat i ett pressmeddelande. Nu varslar förbundet om omfattande strejker på ett stort antal departement och myndigheter om en uppgörelse inte nås senast 26 maj.

YS Stat har sänt in ett varsel till Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Varslet utgör en översikt över vilka verksamheter som kan bli berörda vid en eventuell strejk. Det är en omfattande lista över departement och myndigheter som norska Tullen, Kustverket, Vägverket, Kriminalvården och Skatteverket. 

”Staten är en kunskapsverksamhet som konkurrerar med andra sektorer i norskt yrkesliv om kompetent och kvalificerad arbetskraft. Staten är beroende av arbetskraft med hög kompetens vare sig det gäller real och/eller formell kompetens”, skriver YS Stat i sin förhandlingsframställan till arbetsgivaren.

Facket kräver en central löneökning på 2,4 procent och en lokal pott om 1,4 procent.

YS Stats ordförande Pål N Arnesen förväntar sig enligt pressmeddelandet en kraftfull medlarinsats av Riksmekleren, och förklarar att förbundet är berett att utvidga strejken från de nu varslade 2 000 anställda:

”Men med ett gott arbete av Riksmekleren satsar vi på att undvika en konflikt”, konstaterar Pål N Arnesen i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA