Statlig strejk kan vänta i Norge

NORGE2021-05-19
Den norska fackliga organisationen YS Stat har varslat om strejk för 2 000 medlemmar om den pågående medlingen inte ger resultat under nästa vecka. Strejken kommer att drabba både departement och myndigheter i Norge.

De pågående avtalsförhandlingarna om villkoren för de statsanställda i Norge bröt samman 29 april, och medlare har tillsatts för att försöka hjälpa parterna att nå en uppgörelse, skriver fackförbundet YS Stat i ett pressmeddelande. Nu varslar förbundet om omfattande strejker på ett stort antal departement och myndigheter om en uppgörelse inte nås senast 26 maj.

YS Stat har sänt in ett varsel till Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Varslet utgör en översikt över vilka verksamheter som kan bli berörda vid en eventuell strejk. Det är en omfattande lista över departement och myndigheter som norska Tullen, Kustverket, Vägverket, Kriminalvården och Skatteverket.  

”Staten är en kunskapsverksamhet som konkurrerar med andra sektorer i norskt yrkesliv om kompetent och kvalificerad arbetskraft. Staten är beroende av arbetskraft med hög kompetens vare sig det gäller real och/eller formell kompetens”, skriver YS Stat i sin förhandlingsframställan till arbetsgivaren.

Facket kräver en central löneökning på 2,4 procent och en lokal pott om 1,4 procent.

YS Stats ordförande Pål N Arnesen förväntar sig enligt pressmeddelandet en kraftfull medlarinsats av Riksmekleren, och förklarar att förbundet är berett att utvidga strejken från de nu varslade 2 000 anställda:

”Men med ett gott arbete av Riksmekleren  satsar vi på att undvika en konflikt”, konstaterar Pål N Arnesen i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.