Bild: Auri Andersson/Statens institutionsstyrelse, Malin Hansson

Ny fritagning från SiS-hem

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2024-01-29

En intagen vid Statens institutionsstyrelses ungdomshem Bärby utanför Uppsala fritogs på söndagen, rapporterar SVT. Under en övervakad promenad tillsammans med personal sprang den unge mannen ifrån sin bevakning och hoppade in i en bil som åkte från platsen.

Den fritagne ungdomen är enligt SVT gängkriminell och bland annat dömd för misshandel. Efter fritagningen drogs en stor polisinsats i gång med flera enheter, bland annat polishelikopter. Syftet var att lokalisera rymlingen, men även de personer som hjälpt till vid fritagningen och den bil som använts.

Polisen larmades omkring klockan 13 på söndagseftermiddagen.

”Det rör sig inte om något våldsbrott och ingen har kommit till skada. Vi jobbar fortfarande med ärendet och inhämtar information. Vi har ett delat sökarbete. Både nära Bärby, men även längs de olika vägnät och sträckor bilen kan ha åkt och även med helikopter som tittar bredare mot Stockholmsregionen”, sade polisens presstalesperson Roland Komaromi till SVT.

På kvällen samma dag sköts en ung man och fick allvarliga skador. Skjutningen skedde söder om Stockholm och Polisen utreder om det finns något samband med fritagningen, rapporterar flera medier.

Enligt SVT genomfördes en annan fritagning från Bärbyhemmet i oktober förra året. Också då larmades polisen sedan en bil lämnat hemmet med en av de intagna. De personerna greps senare av polis i Stockholm.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA