Ledningen för Bärby ungdomshem omplaceras

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2022-02-17

Åtta av tolv medarbetare i ledningsgruppen vid Bärby ungdomshem kommer att omplaceras i början av mars, meddelar Statens institutionsstyrelse, SiS, i ett pressmeddelande. Anledningen är att det enligt myndigheten har utvecklats en osund ledningskultur vid Bärby.

Publikt har tidigare rapporterat om att SiS ledning beslutat att tillfälligt stänga en av avdelningarna på ungdomshemmet Bärby utanför Uppsala. Bakgrunden är brister i vårdmiljön, bland annat ska det handla om hur de anställda bemött unga som varit placerade på ungdomshemmet. Myndigheten har tillsatt en intern utredning.

Nu skriver SiS att myndigheten avser att inom ramen för arbetsledningsrätten omplacera åtta av tolv av de medarbetare som ingår i ledningsgruppen på Bärby ungdomshem. Detta sker enligt pressmeddelandet mot bakgrund av den osunda arbetskultur, med bland annat tystnadskultur och informella ledningsstrukturer, som identifierats på Bärby ungdomshem. SiS beslutade nyligen att tillfälligt stänga en av avdelningarna på Bärby.

Beslutet om omplacering innebär att de berörda medarbetarna ska börja jobba på annan arbetsplats inom myndigheten. Enligt SiS får de nya geografiska placeringsorter inom dagspendlingsavstånd att utgå ifrån. Medarbetarna kommer också att erbjudas liknande arbetsuppgifter inom ramen för deras anställning. Omplaceringarna genomförs formellt sett inom ramen för arbetsledningsrätten, skriver SiS.

”Det krävs omfattande förändringar av ledarskapet på Bärby för att kunna bryta upp den osunda kultur som finns på arbetsplatsen. Oavsett var och på vilken nivå man arbetar inom SiS krävs professionalitet och att man lever upp till rollen som statsanställd”, betonar Helena Finér, tillförordnad verksamhetsdirektör för SiS ungdomsvård norr, i pressmeddelandet.

Omplaceringarna kommer att verkställas i början av mars. Därefter kommer myndigheten att rekrytera nya avdelningsföreståndare samt biträdande institutionschef.

Tills den nya ordinarie ledningsgruppen är på plats kommer Bärby enligt pressmeddelandet att ha en väl fungerande tillfällig ledningsstruktur. Den tillfälliga ledningen kommer att inleda det nödvändiga förändringsarbetet. En viktig uppgift för institutionschefen och den nya ledningsgruppen på Bärby blir att etablera en professionell och god arbetskultur med SiS målgruppers bästa som mål, skriver SiS.

STs avdelningsordförande på SiS Thord Jansson har tidigare sagt till Publikt att han tycker att det är bra att myndigheten utreder de brister som framkommit.

– Det är väldigt viktigt att utreda det här och att man gör det ordentligt, sådant här ska inte förekomma över huvud taget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA