SiS stänger avdelning på ungdomshemmet Bärby

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2022-02-14

En avdelning på Bärby ungdomshem stängs tillfälligt av Statens institutionsstyrelse efter att det framkommit brister i vårdmiljön. Myndigheten tillsätter samtidigt en intern utredning. Ett beslut som välkomnas av STs avdelningsordförande Thord Jansson som betonar att det är viktigt att gå till botten med problemen.

Under fredagen gick Statens institutionsstyrelse ut med informationen om att avdelningen Klockbacka på ungdomshemmet Bärby kommer att stängas tillfälligt. Enligt ett pressmeddelande ska bakgrunden till beslutet vara att myndigheten fått uppgifter om brister i vårdmiljön. Bland annat ska det handla om hur de anställda bemött unga som varit placerade på ungdomshemmet.

”Alla har rätt att känna sig trygga hos oss. Oavsett var och på vilken nivå man arbetar inom SiS krävs professionalitet och att man respekterar rollen som statsanställd, med utgångspunkt i våra målgruppers vård- och behandlingsbehov. Nu ser vi brister i detta, och därför behöver vi agera genom att tillfälligt stänga Klockbacka” konstaterar Helena Finér, tillförordnad verksamhetsdirektör för SiS ungdomsvård norr, i ett pressmeddelande

Beslutet att stänga avdelningen gäller tills vidare. Myndigheten ska nu utreda vilka åtgärder som behövs för att säkra vården. Utredningen beräknas vara klar 4 mars.

Totalt berörs 25 anställda på avdelningen. De kommer inte att placeras på andra avdelningar, utan är just nu hemma med lön.

– Planen är att använda tiden till diverse kompetenshöjande åtgärder, säger Jesper Lindberg, pressekreterare på Statens institutionsstyrelse.

STs avdelningsordförande på SiS Thord Jansson tycker att det är bra att myndigheten utreder de brister som framkommit.

– Det är väldigt viktigt att utreda det här och att man gör det ordentligt, sådant här ska inte förekomma över huvud taget, säger han till Publikt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA