Ny myndighet hindras av budgeten

MYNDIGHETEN FÖR ARBETSMILJÖKUNSKAP2018-11-21
Avsaknaden av nya satsningar i övergångsregeringens budget drabbar den nya Myndigheten för arbetsmiljökunskap, rapporterar Arbetsvärlden. Myndighetens anslag motsvarar startårets, vilket hindrar nyanställningar.

Myndigheten för arbetsmiljökunskap inrättades under 2018, och avsikten var att myndigheten skulle expandera under 2019 för att vara i full verksamhet 2020. Men övergångsregeringens budgeten innehåller inget utökat anslag för 2019, vilket hindrar både nyanställningar och nya satsningar.

”Anslaget räcker inte för att klara det uppdrag som vi har fått. Nästa år blir ett år på lågvarv”, säger generaldirektör Nader Ahmadi till Arbetsvärlden.

Myndigheten för arbetsmiljökunskap i Gävle ska bland annat sprida kunskap om forskning kring arbetsmiljön och utvärdera arbetsmiljöpolitiken. Under de första sju månaderna under 2018 skulle myndigheten gå runt på 19 miljoner kronor. I övergångsbudgeten har anslaget för hela 2019 räknats upp till 33 miljoner kronor, konstaterar tidningen.

Målet att myndigheten skulle vara fullt uppbyggd 2020, men den fortsatta rekryteringen av personal måste nu skjutas på framtiden. Vid årsskiftet kommer myndigheten att ha 15 anställda, medan målsättningen var 35. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.