Bild: Michael Erhardsson/Mostphotos

Nya insatser för utlandsfödda kvinnor

ARBETSMARKNAD2021-09-07
Jämställdhetsmyndigheten ska föreslå insatser för att få fler utrikes födda kvinnor i jobb. Utifrån befintlig kunskap ska myndigheten föreslå åtgärder för ökad samverkan mellan myndigheter och andra aktörer.

Jämställdhetsmyndigheten får regeringens uppdrag att identifiera och lyfta goda exempel på insatser som gett positiva resultat för utrikes födda kvinnor att komma i jobb. Myndigheten ska också föreslå ytterligare åtgärder med fokus på samverkan. Regeringen vill att åtgärderna i första hand ska nå de utrikes födda kvinnor som inte deltar i etableringsåtgärder.

I ett pressmeddelande konstaterar regeringen att det tar längre tid för utrikes födda kvinnor än för utrikes födda män att etablera sig på arbetsmarknaden. Det förhindrar ekonomisk jämställdhet och kvinnors ekonomiska makt och möjlighet att delta i samhällslivet.

”Att stärka utrikes födda kvinnors möjlighet till jobb och egen försörjning är oerhört viktigt både för den ekonomiska jämställdheten och för kvinnors makt över sina egna liv”, framhåller jämställdhetsminister Märta Stenevi, MP, i pressmeddelandet.

Jämställdhetsmyndigheten får en och en halv miljon kronor för att genomföra uppdraget. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast 31 mars 2022.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.