Nya riktlinjer ska hindra sexköp

REGERINGEN2010-11-09

Regeringen satsar 10 miljoner kronor för att hindra att statsanställda på utlandsuppdrag köper sex eller inleder andra olämpliga sexuella relationer. Pengarna ska bland annat gå till utbildning.

Regeringen har beslutat att anslå 10 miljoner kronor på tydligare etiska riktlinjer för statstjänstemän, skriver Svenska Dagbladet, SvD. Reglerna ska förhindra sexköp och olämpliga sexuella relationer. Pengarna ska bland annat användas till utbildning och till att skapa en gemensam webbportal.

”Det är klart att alla vet att man inte får köpa sex, inte får porrsurfa på arbetstid eller komma som rik man eller kvinna och sexuellt utnyttja någon som lever i fattigdom. Det där känner man till, men det måste vara tydligt i dokument vad man får göra och inte göra”, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, FP, till tidningen.

Regeringen har inte gjort någon egen undersökning om hur vanligt det är att statsanställda köper sex, går på porrklubb eller inleder förhållanden med lokalbefolkningen när de tjänstgör utomlands. Nyamko Sabuni hänvisar till medias uppgifter om att svenska soldater köpt sex i Tyskland och att FN-personal utnyttjat lokalbefolkningen i Kongo.

Bara var femte myndighet har etiska riktlinjer på det här området. Nu vill regeringen att alla myndigheter ska ta fram riktlinjer för sina anställda.

”Arbetsgivaren har svårt att vidta åtgärder när man inte visste från början att detta var ett mot brott mot riktlinjerna. Det är den tydligheten som behövs”, säger Nyamko Sabuni till SvD.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA