Nytt förslag till visstidsregler

ANSTÄLLNINGSSKYDD2012-08-09
Regeringen gör nu ett nytt försök att uppfylla EUs krav på begränsning av korta anställningar. Men TCO ifrågasätter om förslaget räcker.

De svenska reglerna för visstidsanställningar har varit en politisk långbänk. När reglerna infördes 2007 varnade TCO för att arbetsgivarna skulle kunna stapla olika former av anställningar på varandra under i princip obegränsad tid. Efter TCOs anmälan till EU-kommissionen 2010 uppmanade även kommissionen Sverige att ändra lagen för att stoppa möjligheterna till missbruk.

Ett förslag som regeringen levererade förra våren sköts i sank av remissinstanserna, och i början av sommaren kom ett nytt förslag. Enligt promemorian från arbetsmarknadsdepartementet ska den som haft vikariat eller allmän visstidsanställning i mer än två år få en tillsvidareanställning.

Sammantaget kan det gå fyra år innan det tidsbegränsade jobbet blir fast. Då ska provanställningar och vissa andra former av tidsbegränsade anställningar inte räknas in.

Till skillnad från i dag finns ingen femårig tidsram – alla tidigare anställningar hos arbetsgivaren räknas. Men det förutsätter att det inte gått mer än tre månader mellan anställningarna.

TCOs chefsjurist Samuel Engblom tycker att det är bra att regeringen äntligen erkänner att man hade fel från början. Men förslaget är krångligt och innebär bara marginella förbättringar, anser han.

– Det är inte riktigt lyckat, och frågan är om det håller enligt EU-rätten.

Det finns bättre lösningar, som redan nu praktiseras via kollektivavtal, påpekar han. TCO har tidigare föreslagit att tre års jobb hos en arbetsgivare under en femårsperiod, oavsett anställningsform, ska räcka för att få en tillsvidareanställning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Arbetsrätt
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.