ST är för hårdare linje mot visstidsjobb

SKATTEVERKET2009-02-24

Skatteverket väljer tidsbegränsade anställningar för att möta nya skatteregler. Enligt STs ordförande Annette Carnhede är visstidsanställningar i staten ett växande problem.

I Västervik har Skatteverket anställt 29 nya handläggare för att hantera skatteavdragen för hushållsnära tjänster. Trots att skattereformen inte är tidsbegränsad utan gäller tills vidare har verket valt att göra alla 29 tjänster till visstidsanställningar.

Chefen på skattekontoret i Västervik, Henrik Westerlund, anser att det var naturligt att visstidsanställa, eftersom man inte vet hur reglerna kommer att se ut i framtiden:

– Skattereduktion för hushållsnära tjänster är ett politiskt bundet beslut som gäller tills vidare. Det är omöjligt att veta vad som händer vid nästa val.

Argumentet »rent nys«

Annette Carnhede, ordförande för ST, tycker att det argumentet är väldigt dåligt.

– Att kalkylera med framtida politiska förändringar är rent nys. Med den utgångspunkten skulle ju varje statlig anställning vara på viss tid.

Skulle reglerna ändras går det att klara ut ändå, då det alltid finns en viss personalomsättning, säger Annette Carnhede.

ST inom Skatteverket har inte krävt fasta anställningar. Avdelningens ordförande, Gun Kempe, förklarar att det är oklart hur kontrollen av avdrag för hushållsnära tjänster ska organiseras efter 1 juli, då det blir uppdragstagaren som ska göra avdraget i stället för den som köpt tjänsten.

– Vi tycker inte att det är konstigt att man väljer visstids­anställningar tills man fått klarhet i inflödet och hur det kommer att bli framöver.

Inte heller på lokal nivå har STs företrädare funderat närmare över anställningsformen:

– Det har mer handlat om att få tjänsterna till Västervikskontoret, som ju ligger i avfolkningsbygd. Därför har vi medvetet styrt uppgifterna dit, säger Tore Davidsson i ST-sektionens styrelse.

Inga skilda uppfattningar

Gun Kempe är angelägen om att betona att det inte finns några skilda uppfattningar inom ST om att tillsvidareanställningar är att föredra:

– Vi har ju ingen annan uppfattning än att man bör undvika visstidsanställningar.

Annette Carnhede tycker att frågan om visstidsanställningar i staten borde drivas starkare. Inte bara inom Skatteverket, utan också på universitet och högskolor, inom Kriminalvården och hos Statens institutionsstyrelse, där visstidsanställningar är ett större problem:

– Jag tror att det här är ett område där vi måste lära oss att ställa hårdare krav, för det går mycket väl att tillsvidareanställa många av dem som nu blir visstidsanställda.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA