ST är för hårdare linje mot visstidsjobb

SKATTEVERKET2009-02-24
Skatteverket väljer tidsbegränsade anställningar för att möta nya skatteregler. Enligt STs ordförande Annette Carnhede är visstidsanställningar i staten ett växande problem.

I Västervik har Skatteverket anställt 29 nya handläggare för att hantera skatteavdragen för hushållsnära tjänster. Trots att skattereformen inte är tidsbegränsad utan gäller tills vidare har verket valt att göra alla 29 tjänster till visstidsanställningar.

Chefen på skattekontoret i Västervik, Henrik Westerlund, anser att det var naturligt att visstidsanställa, eftersom man inte vet hur reglerna kommer att se ut i framtiden:

– Skattereduktion för hushållsnära tjänster är ett politiskt bundet beslut som gäller tills vidare. Det är omöjligt att veta vad som händer vid nästa val.

Argumentet »rent nys«

Annette Carnhede, ordförande för ST, tycker att det argumentet är väldigt dåligt.

– Att kalkylera med framtida politiska förändringar är rent nys. Med den utgångspunkten skulle ju varje statlig anställning vara på viss tid.

Skulle reglerna ändras går det att klara ut ändå, då det alltid finns en viss personalomsättning, säger Annette Carnhede.

ST inom Skatteverket har inte krävt fasta anställningar. Avdelningens ordförande, Gun Kempe, förklarar att det är oklart hur kontrollen av avdrag för hushållsnära tjänster ska organiseras efter 1 juli, då det blir uppdragstagaren som ska göra avdraget i stället för den som köpt tjänsten.

– Vi tycker inte att det är konstigt att man väljer visstids­anställningar tills man fått klarhet i inflödet och hur det kommer att bli framöver.

Inte heller på lokal nivå har STs företrädare funderat närmare över anställningsformen:

– Det har mer handlat om att få tjänsterna till Västervikskontoret, som ju ligger i avfolkningsbygd. Därför har vi medvetet styrt uppgifterna dit, säger Tore Davidsson i ST-sektionens styrelse.

Inga skilda uppfattningar

Gun Kempe är angelägen om att betona att det inte finns några skilda uppfattningar inom ST om att tillsvidareanställningar är att föredra:

– Vi har ju ingen annan uppfattning än att man bör undvika visstidsanställningar.

Annette Carnhede tycker att frågan om visstidsanställningar i staten borde drivas starkare. Inte bara inom Skatteverket, utan också på universitet och högskolor, inom Kriminalvården och hos Statens institutionsstyrelse, där visstidsanställningar är ett större problem:

– Jag tror att det här är ett område där vi måste lära oss att ställa hårdare krav, för det går mycket väl att tillsvidareanställa många av dem som nu blir visstidsanställda.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.