Nytt system för att jämföra löner

NYHET2004-02-24

Besta kallas ett nytt system för att redovisa lönestatistik på myndigheterna. Det ska även kunna användas till att jämföra löner i jämställdhetssyfte.

Det nuvarande systemet för att klassificera arbetsuppgifter, TNS, är för gammalt. En hel del arbetsuppgifter inom staten har förändrats eller försvunnit och andra har tillkommit.

Syftet med det nya Besta-systemet är därför att ge kunskap om vilka arbetsuppgifter och löner som nu finns på myndigheterna.

Peter Steiner på STs centrala kansli betonar att Besta inte är ett lönesättningssystem men kan användas vid lönesättning. Det anger inte heller individens skicklighet.

Däremot ska Besta kunna användas till att göra lönekartläggningar enligt jämställdhetslagen .

–Systemet innehåller arbetsbeskrivningar för till exempel ekonomiförvaltning och vad som är lätt respektive svårt sådant arbete. Lokalt placerar man sedan in vilka befattningar som tillhör respektive kategori, förklarar Peter Steiner. Tanken är också att varje anställd lättare ska kunna se hur den egna lönen förhåller sig till andras.

Ytterligare ett skäl till att ersätta TNS med Besta är att regeringen och även ST vill kunna redovisa hur de anställdas kompetens ser ut idag.

Arbetsbeskrivningarna för de olika befattningarna är klara och man räknar med att använda Besta när den partsgemensamma lönestatistiken samlas in den 30 september i år.

Under våren anordnas ett sjuttiotal utbildningar för de lokala parterna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA