Annons:

Också staten ska åläggas vite

ARBETSMILJÖ2011-08-09

Staten är undantagen från reglerna om vite och sanktionsavgifter vid brott mot arbetsmiljöbestämmelserna. Nu föreslår en utredning att undantaget tas bort. Utredaren vill också ersätta straff med ekonomiska sanktioner.

”Effektiva sanktioner för att förebygga skador och ohälsa i arbetslivet av sådan vikt att den restriktiva inställningen till att förelägga staten vite bör frångås”, skriver regeringens utredare Per Virdesten. Därför bör krav som ställs mot statliga arbetsgivare kunna genomdrivas med samma medel som mot andra arbetsgivare.

Hot om vite och sanktionsavgifter är effektivare än straffsanktioner för att få arbetsgivare att följa arbetsmiljöbestämmelserna, anser justitierådet Per Virdesten. Få åtal väcks för brott mot arbetsmiljölagen, brotten är svåra att bevisa och straffet blir oftast låga böter. Sanktionsavgifter, å andra sidan, kan utkrävas utan domstolsprövning och utan att man behöver visa att arbetsgivaren varit oaktsam. Och hot om vite leder i de flesta fall till att arbetsgivarna bättrar sig.

Per Virdesten föreslår därför att sanktionsavgifter i många fall ska ersätta straff, och att den högsta sanktionsavgiften höjs från 100 000 kronor till en miljon kronor. Han föreslår också att förelägganden och förbud från Arbetsmiljöverket alltid ska vara förenade med möjligheten att utdöma vite.

Även när det gäller brott mot arbetstidsregler vill utredaren i vissa fall ta bort straffbestämmelser och i stället införa sanktionsavgifter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA