Offentligheten sätts ur spel

SEKRETESS2003-12-02

Sverige lämnar inte ut handlingar om den europeiska försvarsunionen, VEU, utan att först fråga om lov. Om VEU säger nej sekretessbeläggs handlingarna.

Sverige har undertecknat ett säkerhetsavtal med VEU som i praktiken gör den svenska offentlighetsprincipen verkningslös.

Statstjänstemannen har fått ut ett tidigare hemligstämplat avtal från 1997. I avtalet lovar Sverige att respektera VEUs sekretessregler och att inte lämna ut information utan tillstånd.

Sekretessreglerna stämmer väl överens med artikel 9 i EUs öppenhetsförordning.

Där sägs att ”känsliga handlingar” inte får lämnas ut utan upphovsmannens tillstånd. Men enligt svensk rätt är det den myndighet som förvarar en handling, inte upphovsmannen, som avgör vad som kan lämnas ut.

Juristen Ulf Öberg menar att öppenhetsaktens särbestämmelser om känsliga handlingar har sitt upphov i reglerna om försvarssekretess.

– Det är illavarslande, särskilt som öppenhetsakten har öppnat för medlemsstaterna och EU att tillämpa de regler som gäller för försvarssekretess även på områden som rör en medlemsstats eller EUs ekonomiska politik.

Till säkerhetsavtalet med VEU har Sverige fogat en ensidig deklaration med hänvisning till offentlighetsprincipen. Av den framgår att en svensk myndighet alltid ska rådgöra med VEU innan någon hemlig information lämnas ut. Om VEU inte anser att uppgifterna bör lämnas ut säger sig Sverige vara medvetet om att ett utelämnande skulle störa relationerna till VEU.

Därefter finns en hänvisning till den svenska sekretesslagen där det står att en handling ska sekretessbeläggas om det finns risk att ett utelämnande kan störa Sveriges internationella relationer.
Det betyder i praktiken att regeringen överlämnar till VEU att avgöra vad som får lämnas ut.

– Det här är ett cirkelresonemang. Det är inte VEU som ska sätta nivån för offentlighetsprincipen vare sig i Sverige eller EU, säger Ulf Öberg.

Cecilia Malmström, folkpartistisk EU-parlamentariker, anser att detta är anmärkningsvärt:

– Här har Sverige lagt sig platt för VEU, säger hon, men betonar samtidigt att VEU inte längre spelar någon viktig roll.

Hon befarar att sekretessreglerna blir hårdare i EUs nya försvarssamarbete.

Inger Schörling, miljöpartistisk parlamentariker, menar att regeringen satt sig över de svenska öppenhetsreglerna. Frågan har inte heller behandlats av riksdagen, påpekar hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA