Olika trygghet för doktorander

HÖGSKOLAN2006-01-31

Den som doktorerar vid Lunds universitet får hjälp av Trygghetsstiftelsen vid arbetslöshet. Men en doktorand i Umeå får klara sig utan stöd. Orsaken är olika tolkningar av det statliga trygghetsavtalet.

Nu pågår en intensiv debatt högskolorna emellan. Ska doktoranderna omfattas av trygghetsavtalet eller inte?

Svaret är inte givet.

En högskola som anmäler sina doktorander till Trygghetsstiftelsen är Lunds universitet.

– Arbetsmarknaden är svår i vissa discipliner och vi vill hjälpa doktoranderna ut i arbetslivet, säger personalchefen Staffan Svensson.

Umeå universitet har valt en annan väg.

– Vår tolkning av trygghetsavtalet är att doktorander inte omfattas. Avtalet förutsätter att en person förlorar jobbet på grund av arbetsbrist. Men doktorandtjänsterna är en form av utbildning, säger universitetets personaldirektör Johnny Karlsson.

Arbetsgivarverket säger nej

Han säger att universitetet har tryckt på hos Arbetsgivarverket för att få en enhetlig bedömning.

Arbetsgivarverkets uppfattning är att doktorander inte är berättigade till hjälp från Trygghetsstiftelsen, säger Christer Hedvall, på verkets förhandlingsenhet.

Den slutsatsen drar man bland annat från en dom i Arbetsdomstolen 2003.

Sätter av pengar

Ing-Marie Nilsson, ordförande för ST inom universitet och högskolor, tycker att det är märkligt att vissa högskolor inte anmäler doktoranderna till Trygghetsstiftelsen, inte minst med tanke på att en del av lönesumman avsätts till stiftelsen varje år.

– Min bestämda uppfattning är att de anställda doktoranderna ska omfattas av Trygghetsavtalet. Doktoranderna är en jätteviktig grupp för samhällets framtida utveckling och de har en tillräckligt otrygg tillvaro redan.

I höstas kontaktade OFR, där ST ingår, Arbetsgivarverket för att diskutera hur Trygghetsavtalet ska tillämpas på högskolorna. Nu har Saco-S begärt förhandling och parterna ska träffas denna månad.

Trygghetsavtalet

o Trygghetsavtalet innebär att myndighetsanställda får ekonomisk ersättning vid arbetslöshet. De får också råd och stöd av Trygghetsstiftelsen när de söker nytt jobb.

o Även de som är visstidsanställda omfattas av avtalet efter en karenstid på tre år. För fast anställda är karenstiden ett år.

o Arbetsgivaren avsätter årligen en viss procent av lönesumman till stiftelsen.

o Bolagsanställda är anslutna till Trygghetsrådet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA