Omställningsstudiestödet lockar fler än väntat

OMSTÄLLNING 2022-10-26

Centrala studiestödsnämnden, CSN, har på några veckor fått in mer än 14 000 ansökningar om det nya omställningsstudiestödet. Myndigheten framhåller att det trots söktrycket inte är slut på pengar för den som vill vidareutbilda sig.

Det nya omställningsstudiestödet lanserades 1 oktober. På bara några veckor har över 14 000 ansökningar kommit in. Prognosen för 2022 var 5 300 ansökningar.

”Alla ansökningar kommer inte att beviljas. Det innebär att det inte är slut på pengar eller fullt och finns goda skäl till att ansöka så länge man uppfyller villkoren”, understryker Annika Fahlander, chef för utbetalningsavdelningen på CSN, i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet har intresset för det nya stödet varit mycket större än myndigheten förutsåg. Annika Fahlander är positiv till att många vill ta chansen till kompetensutveckling:

”Vi ser ett fortsatt stort flöde av ansökningar, men vi tror att en del sökande kanske inte uppfyller villkoren och därför kommer inte alla att beviljas. Därför finns det fortfarande anledning att söka för den som vill vidareutbilda eller omskola sig”, betonar hon.

Enligt en Sifoundersökning som beställts av Omställningsfonden vill mer än hälften av svenskarna, 54 procent, byta yrke, bransch eller sektor någon gång under sitt resterande arbetsliv. Nästan varannan skulle vilja utbilda sig till ett annat yrke om de kunde bortse från den personliga ekonomin.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA