Oro för uppsägningar

TERACOM2003-12-17

Oron stiger bland personalen på krisdrabbade Teracom AB sedan regeringen sagt nej till ett extra kapitaltillskott. Både företagsledning och fack befarar uppsägningar.

– Vi är brickor i ett politiskt spel. Att våra jobb nu är i riskzonen beror på att ägaren, staten, gjort en felbedömning från starten och sedan varit alltför passiv, säger John-Olof Blomkvist, ordförande i ST-Teracom.
Teracom är ett statligt bolag med 700 anställda. De arbetar huvudsakligen som service- och driftstekniker eller som administrativ personal och finns på flera platser i landet från Gällivare i norr till Malmö i söder.
Teracom har bland annat regeringens uppdrag att bygga ut det digitala marknätet. Detta har utlöst de problem företaget nu brottas med.

Medan Teracom har investerat stora belopp i att bygga ut infrastrukturen för marksänd digital-TV har intäkterna på långt när inte motsvarat utgifterna. Det är helt enkelt för få hushåll som skaffat den så kallade digitalbox som krävs för att se marksänd digital-TV – något som i sin tur kan förklaras av att alltför få TV-kanaler har köpt in sig i det digitala marknätet.
För att klara den akuta situationen begärde bolaget ett kapitaltillskott från staten på 1,3 miljarder kronor. Ägarens svar blev en kreditgaranti till oktober nästa år och krav på ett sparpaket som ska vara klart till den 15 februari. Dessutom betonar regeringen att Teracom i första hand ska satsa på sin kärnverksamhet.
– Kreditgarantin är som att tillföra dropp till en patient. Det är livsuppehållande verksamhet, men det är ingen långsiktig lösning. Om vi enbart ska satsa på kärnverksamheten kan vi aldrig få lönsamhet, säger John-Olof Blomkvist.
I stället menar han att företaget bör utnyttja den infrastruktur man byggt upp till att erbjuda telekomtjänster, bland annat för att påskynda bredbandsutbyggnaden i glesbygdskommuner.

– Som medarbetare i företaget tycker vi det är vansinnigt att inte satsa på den bit som är lönsam, säger Blomkvist.
Teracoms informationschef Christer Lundin håller med om att det är på detta område som bolagets framtida växtkraft och trygghet för personalen ligger.
– Det är viktigt för oss att ha en kompletterande verksamhet där vi fullt ut kan dra nytta av den infrastruktur och den kompetens som finns i företaget. Därför vill vi att vårt stomnät används till att erbjuda telekomtjänster till olika typer av kunder, säger han.

Enligt Lundin finns det inget i regeringens proposition som hindrar företaget från att utveckla denna verksamhet. Men i det läge som nu råder måste man ändå börja med att trimma organisationen.
– Vi utesluter inte att vi måste säga upp personal, men kan för dagen inte säga något om omfattningen eller vilka orter eller funktioner som kommer att beröras, säger Christer Lundin.

Teracom

Ett statligt bolag under kulturdepartementet.
Antal anställda: runt 700, ungefär hälften är ST-medlemmar.
Uppgift: främst att distribuera radio- och TV-sändningar men också att bygga ut det digitala marknätet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA