Överhopade med arbetsuppgifter

DOMSTOLAR2005-12-20

Sömnproblem och hjärtklappning är allvarliga stressreaktioner som drabbat domstolssekreterare på avdelning 13 vid Stockholms tingsrätt. Orsaken är hög arbetsbelastning.

Av:  Christina Swahn

Fyra domstolssekreterare vid avdelning 13 är sjukskrivna, fyra har slutat och fem söker nytt jobb.

”Arbetsförhållandena har blivit ohållbara”, skriver personalen i ett brev till lagman Lena Berke och Thomas Rolén, gd vid Domstolsverket.

Många omfattande och komplicerade brottmål gör att det nästan bara är mål som gäller häktade eller ungdomar som tas till huvudförhandling.

Slog larm i juni

– Lagmannen har markerat att cirka 100 mål per rotel är rimligt. Vi har dubbelt så många, säger domstolssekretare Bodil Eriksson.

Redan i juni slog personalen larm om otillräckliga resurser och kraftig arbetsbelastning. Den kartläggning huvudskyddsombudet då gjorde visade att många hade stressrelaterade besvär. Läget har inte förändrats.

– Jag har tryck över bröstet och hjärtklappning. Jag har svårt att somna och vaknar varje natt och skriver lappar om vad jag glömt göra, säger domstolssekretare Margareta Lindblad.

Hon är på jobbet kvart över sju varje morgon och ligger 115 timmar plus på flexen.

Tre år gamla mål obehandlade

Sedan kansliföreståndaren sjukskrivits sköter Margareta Lindblad flera av dennes arbetsuppgifter också. Andra av föreståndarens uppgifter sköter Kerstin Ekman. Även hon har sömnproblem. Ibland måste hon ta tabletter för att somna. På natten kan hon vakna för att lägga in bevakning i mobilen.

På avdelningen finns mål som är både två och tre år gamla. Något som minskar kvaliteten på bevisningen och ökar pressen på personalen.

– Vittnen och målsägare ringer och gråter. De är oroade för att de inte längre kommer ihåg händelserna, de är trötta och en del sjukskriver sig, säger Bodil Eriksson.

Bodil Eriksson har arbetat ett och ett halvt år på avdelning 13.

– Ingen lärde upp mig, jag springer fortfarande och frågar. Det känns frustrerande när jag vet hur mycket de andra har att göra.

Arbetsbelastningen bedöms vara densamma på flertalet avdelningar vid tingsrätten enligt huvudskyddsombudet Lotta Eriksson och STs klubbordförande Lil Engbom.

Men Karin Perers, ekonomichef vid tingsrätten, anser att avdelning 13 gett fler signaler om för hög arbetsbelastning. Hon förklarar att tingsrätten redan har vidtagit en del åtgärder och kommer att följa utvecklingen för att se om det behövs fler insatser.

Kan tas till Arbetsmiljöverket

Lagman Lena Berke förklarar i ett svar på personalens skrivelse att 300 mål ska föras över till en annan enhet och att tingsrätten satsar på att utbilda nyanställda domstolssekreterare.

Generaldirektören, Thomas Rolén, svarar att Stockholms tingsrätt får en större budget nästa år och fler notarier. Målet är att komma ner till cirka 100 mål per rotel.

– Arbetsbelastningen kan inte vara hög hur länge som helst, anser Anette Jellve, ordförande för ST Domstol.

Hon efterlyser ett möte med ledningen och överväger om facket ska vända sig till Arbetsmiljöverket.

<BR>- Jag har svårt att somna och vaknar varje natt och skriver lappar om vad jag glömt göra, säger domstolssekretare Margareta Lindblad. <BR> Foto: Sören Fröberg
Bild: Sören Fröberg
<BR>- Jag har svårt att somna och vaknar varje natt och skriver lappar om vad jag glömt göra, säger domstolssekretare Margareta Lindblad. <BR> Foto: Sören Fröberg

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA