Parterna pratar men ST är laddat

AVTAL2004-09-07

– Nu har vi fått igång en dialog med arbetsgivaren. Men skulle vi inte komma överens så är vi laddade, säger STs ordförande Annette Carnhede.

Nu är avtalsförhandlingarna på myndighets- och affärsverksområdet i full gång.

Den här gången förhandlar ST också om lönerna på försäkringskassorna, som blir en statlig myndighet och slås ihop med Riksförsäkringsverket vid årsskiftet.

En av de viktigaste frågorna för ST är att höja de försäkringsanställdas löner så att de kommer i nivå med lönerna för motsvarande grupper i staten. Inom vissa grupper kan skillnaden vara 25 procent.

Orimligt pensionskrav

En annan fråga är pensionerna för en mindre grupp anställda vid kassorna. Kvinnorna har lägre pensionsålder än männen, vilket arbetsgivaren vill lösa genom att höja kvinnornas pensionsålder. Orimligt och helt emot EUs jämställdhetskrav, hävdar ST.

–Det här är en principfråga som de andra förbunden inom förhandlingsrådet OFR är överens med oss om att driva, säger Annette Carnhede.

I praktiken innebär det att ST inte kommer att acceptera något avtal på myndighetssidan innan det finns en uppgörelse för försäkringskassorna.

–Vi ska använda styrkan på myndighetssidan för att få ett bra avtal för försäkringskassorna.

Förhandlingarna för myndighets- och affärsverksområdet inleddes i mitten av augusti.

Förskräckligt yrkande

–Yrkandet från Arbetsgivarverket var förskräckligt. Men nu har vi fått igång en dialog med arbetsgivaren, förklarar Annette Carnhede.

Arbetsgivarverkets yrkande innehåller försämringar av det statliga trygghetsavtalet på flera punkter. Motiveringen sägs vara att stärka arbetslinjen.

–Det stämmer inte att arbetslinjen skulle stärkas av ett sämre trygghetsavtal. Vårt avtal är det bästa som finns på arbetsmarknaden, vilket inte minst regeringen brukar framhålla, säger Annette Carnhede.

Arbetsgivarverket vill också ha sifferlösa avtal, det vill säga att det inte ska finnas någon uppgörelse om procentsatser eller kronor och ören i det centrala avtalet.

Lönesänkningar hotar

–Om det inte finns någon lägsta nivå i avtalet kan inte ens reallönerna garanteras. Det innebär att det finns områden där det i praktiken skulle bli lönesänkningar.

Framför allt gäller det kultursektorn och högskolor och universitet som haft en svag löneutveckling under flera år, förklarar Annette Carnhede.

Men hon hyser gott hopp om att arbetsgivaren ska lyssna på fackets argument.

–Jag tror inte att regeringen kan kosta på sig en konflikt. Staten sägs ju vara det goda exemplet. Men skulle vi inte komma överens med Arbetsgivarverket så är vi laddade. Vi har gott om pengar i konfliktkassan.

STs krav i korthet

En lägsta garanterad löneutveckling.

Likvärdig löneutveckling med den privata sektorn.

Löneglappet mellan anställda vid försäkringskassorna och staten i övrigt rättas till.

I pensionsfrågan ska männen ha samma villkor som kvinnorna vid försäkringskassorna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA